of 60220 LinkedIn

Slimme LED. Het ongeëvenaarde besparingspotentieel

Slimme LED. Het ongeëvenaarde besparingspotentieel. LED-verlichting: 50 tot 80 procent duurzamer dan reguliere straatverlichting
Signify Reageer

De energietransitie is de grootste uitdaging voor Nederlandse gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en Signify onder 213 ambtenaren. Dat zorgt voor problemen: Nederland ligt van alle EU-landen het verst achter op de eigen klimaatdoelen, blijkt uit onderzoek van Eurostat. Terwijl slechts 28 procent van de respondenten vindt dat zijn of haar gemeente achterloopt op het gebied van duurzaamheid.

In 2020 moet 14 procent van de opgewekte energie in Nederland uit duurzame bronnen komen. In 2019 was slechts 7,4 procent hernieuwbaar. Maar energie uit duurzame bronnen halen is slechts een onderdeel van de energietransitie. De vraag naar energie verminderen is een minstens even groot deel uit van het vraagstuk.

 

Helaas, ook het doel van 25 procent minder CO2-uitstoot in 2020 ten opzichte van 1990 gaan we missen. Bij geen enkele andere EU-lidstaat is het gat zo groot.

 

Klinkt pessimistisch. Maar misschien is reëel een beter woord. Het is tijd om serieus te kijken naar de beste manieren om klimaatdoelen tóch te halen. En juist bij energiebesparing vinden we laaghangend fruit. Denk aan LED-verlichting: 50 tot 80 procent duurzamer dan reguliere straatverlichting. En omdat straatverlichting verantwoordelijk is voor 13 procent van het totale elektriciteitsverbruik op de wereld scheelt dat een slok op een borrel. Maar ondertussen stapte pas 17 procent van de Nederlandse gemeenten (grotendeels) over op LED-straatverlichting. Gek, want deze kostenpost beslaat ongeveer de helft van de gemeentelijke energierekening. Waarom kiezen veel gemeenten nog steeds niet voor LED? En hoe is het de gemeenten die wél al zijn overgestapt op (slimme)LED-verlichting gelukt?

 

Download hier de whitepaper

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingSignify

Postbus 90050 | 5600 PB | Eindhoven

040-2787500

www.signify.com

Lichtmail@Signify.com

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Meer nieuws

Nieuwe verlichting op Ameland

Duurzaam Ameland

Whitepapers

Primeur: CityTouch met GSM-technologie

De verspreiding van kennis gaat sneller dan ooit

Ervaar wat licht kan betekenen voor uw stad of gemeente

Verlichting speelt een centrale rol in hoe mensen denken over hun steden. De verlichting is niet langer puur gericht op functionaliteit en veiligheid, maar moet ook aangenaam, uitnodigend en duurzaam zijn. Lees meer

Primeur sportveldverlichting voor gemeente Goes

Intelligente Openbare Verlichting

Ontdek hier wat de voordelen zijn van slimmere verlichting