of 58952 LinkedIn

Goeree-Overflakkee streeft naar maximale energiebesparing met City Touch

Reageer
AfbeeldingWaar vroeger de haven van Goedereede lag, is 'Havenhoofd' nu een buurtschap met zo'n 120 huizen. In deze toepasselijk groene omgeving, introduceert Philips het nieuwste systeem voor monitoring en besturing van openbare verlichting: CityTouch. Deze intelligente verlichting maakt gebruik van GSM-technologie, op het moment van installatie een primeur voor Europa.

Goedereede is een van de kernen van de gemeente Goeree-Overflakkee. Toen de armaturen en masten aan vervanging toe waren, trad de standaardprocedure van de gemeente in werking: alle afgeschreven armaturen worden vervangen door LED-verlichting. "Onze gemeente heeft namelijk een hele sterke duurzaamheidsambitie", legt Arend-Jan van der Vlugt, wethouder van Goeree-Overflakkee, uit. "In 2020 willen we energieneutraal zijn. Daarom investeren we volop in windmolens, hebben we een groot zonnepark gebouwd en willen we met een getijdencentrale energie opwekken. De overstap naar energiebesparende LED's voor de openbare verlichting past dus uitstekend in dit streven.

 

Maximale energiebesparing

Om het hoogst haalbare uit de nieuwe LED-verlichting te halen, wilden we meteen overstappen op een licht management systeem", zegt Edwin van Balen, beheerder Openbare verlichting van de gemeente. "Want daarmee kunnen we extra energie besparen." Het principe: elk straatarmatuur maakt via een schakelkast verbinding met een centraal lichtbeheerssysteem en kan afzonderlijk worden aangestuurd. Dit biedt maximale mogelijkheden om op energie te besparen. Edwin vroeg CityTec, gespecialiseerd in intelligente openbare verlichting, om een voorstel te maken met het Philips CityTouch lichtmanagementsysteem. Dit systeem onderscheidt zich doordat elke armatuur wordt voorzien van een Outdoor Luminaire Controller (OLC). Dit kastje, met de vorm van een hockey puck, maakt dankzij gsm-technologie rechtstreeks verbinding met de server. Dus zonder tussenkomst van een schakelkast. Edwin: "In vergelijking met andere aanbieders bleek al snel dat CityTouch eruit sprong. Bij andere partijen zaten we vast aan jaarlijks terugkerende kosten. CityTouch was prijstechnisch aantrekkelijker en na de eenmalige investering konden we meteen aan de slag. Inmiddels zijn de masten van Havenhoofd voorzien van de fraaie Luma armatuur en zijn de fietspaden uitgerust met Iridium gen3 armaturen."

 

'Licht naar behoefte'

Op CityTouch komt alle data van de armaturen bij elkaar en is precies te zien of er storingen optreden. Edwin: "Sterker nog: ik krijg gewoon een mailtje als ergens een storing optreedt en kan meteen actie laten ondernemen." Met een paar muisklikken kan de verlichting worden aangepast en beheerd. Via dimprofielen, waarbij het niveau van de verlichting na het aanspringen in stappen verlaagt en tegen de ochtend weer omhoog gaat, wordt veel energie bespaard. "Een ander voordeel is nu dat we echt 'licht naar behoefte' bieden aan onze inwoners. Laag als het kan, hoog als het nodig is. Daarmee zorgt deze verlichtingsoplossing voor een verhoogd gevoel van sociale veiligheid. Ik heb al veel positieve reacties gekregen van de bewoners. En zelf ben ik ook dik tevreden."Arend-Jan van der Vlugt: "Duurzaamheid is voor onze gemeente heel belangrijk. Bovendien kunnen we ons er positief mee onderscheiden. Zo geven we samen met CityTouch écht een visitekaartje af. We laten zien dat een duurzame verlichtingsoplossing en een hoge omgevingskwaliteit elkaar versterken."

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingSignify

Postbus 90050 | 5600 PB | Eindhoven

040-2787500

www.signify.com

Lichtmail@Signify.com

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Meer nieuws

Nieuwe verlichting op Ameland

Duurzaam Ameland

Whitepapers

Primeur: CityTouch met GSM-technologie

De verspreiding van kennis gaat sneller dan ooit

Ervaar wat licht kan betekenen voor uw stad of gemeente

Verlichting speelt een centrale rol in hoe mensen denken over hun steden. De verlichting is niet langer puur gericht op functionaliteit en veiligheid, maar moet ook aangenaam, uitnodigend en duurzaam zijn. Lees meer

Primeur sportveldverlichting voor gemeente Goes

Intelligente Openbare Verlichting

Ontdek hier wat de voordelen zijn van slimmere verlichting