of 59185 LinkedIn

Decoratieve én flexibele verlichting

Decoratieve én flexibele verlichting. Straatverlichting centrumplein Best aangestuurd met CityTouch.
Reageer

Straatverlichting centrumplein Best aangestuurd met CityTouch.

Met als doel het centrum van Best aantrekkelijker te maken, werd in 2016 de complete openbare ruimte heringericht. En het resultaat mag er zijn. Bovendien wordt het bewijs geleverd dat decoratieve en flexibele verlichting uitstekend samengaan. De straatverlichting wordt namelijk aangestuurd met Philips CityTouch. Dat maakt de verlichting ineens ‘intelligent’, met alle voordelen voor onderhoud en beheer.

“Al vele jaren werd er in onze gemeente gepraat over een vernieuwing van het centrum”, zegt  Ruud Temme, projectleider Openbare ruimte van de gemeente Best. “Want eerlijk is eerlijk: we hadden geen aantrekkelijk centrum. Onze burgers gingen liever elders gingen winkelen dan in hun eigen woonplaats.” Tegelijkertijd was er tegen slopen en nieuwbouw veel weerstand. Om die reden stelde Bestenaar Harold van de Ven, architect en eigenaar van Best Architecten voor om vanuit een ander perspectief naar de ruimte kijken. Door te beginnen met bestaande gebouwen op te knappen. En te accentueren wat mooi is, zodat minder mooie dingen minder opvallen. Van de Ven: “Dan vergroot je de kwaliteit van de openbare ruimte, zonder dat alles op de schop gaat.”

 

                De verlichting is echt de finishing touch geweest”

 

Verblijfstijd verlengen

De aanwezige potentie werd versterkt, bijvoorbeeld door lelijke struiken weg te halen en mooie bomen terug te plaatsen. Om de verblijfstijd te verlengen werden ook plannen ontwikkeld die activiteit stimuleren. Zo werd een fontein aangelegd waar kinderen graag spelen. “En als je daar dan een bankje bijzet, trekt dit ouders aan, waardoor dit een ontmoetingsplek wordt.” Ook werden de parkeerplekken verplaatst. Daardoor moeten de mensen verder lopen, maar zien ze meer winkels zien en blijven ze langer. “De verlichting heeft enorm geholpen om het ontwerp tot leven te laten komen”, zegt Van de Ven. “Je vraagt je echt af: hoe hebben ze al dat moois zo lang kunnen verstoppen?” De verlichting is echt de finishing touch geweest, zegt ook Obe Vallenga, adviseur Openbare ruimte van de gemeente Best. “Daarom zijn we blij dat we vanaf het begin hebben gezegd dat we onze hoge verwachtingen wel moeten afstemmen op het ontwerp. We wisten dat Philips deze plannen kon waarmaken. Zij hebben verstand van licht en leveren een betrouwbare oplossing.”

 

Opvallende projecties

In het centrumgebied is verlichting op verschillende manieren toegepast. Van fraai strijklicht langs de gevels tot het aanlichten van de kiosk. Van de met grondspots verlichte bomen tot opvallende projecties op het plein. “Die projecties zijn afgestemd op het seizoen”, legt Temme uit. “De blaadjespatronen hebben de vorm van het blad van de bomen die hier staan. In de winter zie je ijskristallen; in de zomer zijn het zomer- en lentebloemen.”

Voor de straatverlichting in het centrum werd voor de nieuwste Metronomis armatuur gekozen. Op de toegangswegen is Iridium toegepast. Beide armaturen zijn voorzien van LED-verlichting. Naast de forse energiebesparing wordt dankzij de lange levensduur ook flink bespaard op vervangingskosten.

 

                “Onze hoge verwachtingen zijn helemaal waargemaakt”

 

Intelligente verlichting

Maar het mooiste is volgens Vallenga dat deze verlichting ook heel flexibel is in te zetten op het gebied van onderhoud en beheer. Dat komt door de koppeling met het Philips CityTouch systeem. Daardoor kan elke armatuur individueel worden aangestuurd en het lichtniveau precies worden afgestemd op de locatie, wat extra energiebesparing oplevert. Vallenga: “Zo hebben we vastgesteld dat de etalages in het winkelgebied zoveel licht geven, dat we het niveau van de straatverlichting lager kunnen zetten. Tegelijkertijd is het mogelijk om bij calamiteiten het licht snel op 100 procent te zetten, zodat politie en brandweer goed zicht hebben.” Een ander voordeel is volgens Vallenga dat CityTouch een melding geeft als er een storing is in een armatuur. Die wordt dan meteen doorgegeven aan de onderhoudsaannemer, zodat het probleem snel wordt opgelost. Omdat elke armatuur ons óók informatie kan geven, kun je dus echt spreken van intelligente verlichting.”

 

Efficiënter

“We zijn ontzettend blij met het eindresultaat”, zegt Temme. “Mede dankzij de verlichting zijn onze hoge verwachtingen uitgekomen. We merken dat de burgers van Best er ook trots zijn. En achter de schermen is het voor ons heel prettig dat we - behalve een prachtig centrum – ook verlichting hebben waar we veel efficiënter en flexibeler mee om kunnen gaan.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingSignify

Postbus 90050 | 5600 PB | Eindhoven

040-2787500

www.signify.com

Lichtmail@Signify.com

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Meer nieuws

Nieuwe verlichting op Ameland

Duurzaam Ameland

Whitepapers

Primeur: CityTouch met GSM-technologie

De verspreiding van kennis gaat sneller dan ooit

Ervaar wat licht kan betekenen voor uw stad of gemeente

Verlichting speelt een centrale rol in hoe mensen denken over hun steden. De verlichting is niet langer puur gericht op functionaliteit en veiligheid, maar moet ook aangenaam, uitnodigend en duurzaam zijn. Lees meer

Primeur sportveldverlichting voor gemeente Goes

Intelligente Openbare Verlichting

Ontdek hier wat de voordelen zijn van slimmere verlichting