of 64740 LinkedIn

“Energielabel C is tussenstap om in 2030 energieneutraal te zijn”

“Energielabel C is tussenstap om in 2030 energieneutraal te zijn”.  "Dankzij de SDE-subsidie spelen we quitte."
RVO Reageer

Stadskantoren, theaters en welzijnsvoorzieningen verduurzamen: een enorme klus en kostenpost. De gemeente Den Haag boekte succes dankzij de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). "Dankzij de SDE-subsidie spelen we quitte."

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden energielabel C hebben. Dit zijn ongeveer 65.000 kantoren in Nederland. 40% voldoet eraan. Gemeenten spelen een cruciale rol. Bij de gemeente Den Haag vertellen Thimo de Nijs, concernadviseur duurzaamheid en Marc Beste, bouwkundige bij de centrale vastgoedorganisatie, hoe zij aan de slag gaan.


Al snel energielabel C

Het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed kreeg in Den Haag in 2018 een eigen programma, doelstelling en budget. Beste: "Label C heb je al vrij snel als je bijvoorbeeld isolatieglas, ledverlichting, zonnepanelen en zuinige apparatuur hebt." Nijs vult aan: "De ambitie is wel om richting label A te gaan. Ons doel is dat alle gebouwen in 2030 energieneutraal zijn. Voor ons is label C echt een tussenstap."


Budget over

Den Haag investeert zelf veel, maar maakte ook gebruik van de SDE++. Deze regeling ondersteunt technieken die de CO2-uitstoot verminderen. Sinds de start van het programma in 2018 zijn zoveel mogelijk (kantoor)daken voorzien van zonnepanelen. Hiervoor is subsidie aangevraagd. De Nijs: "Het grote voordeel is dat we daardoor budget overhouden en zo nog meer daken aan kunnen pakken."


Routekaart

De gemeente stelde een routekaart op voor het verduurzamen van vastgoed. "Als je veel kantoorpanden bezit, moet je ook keuzes maken. Zo keken we naar welke panden we langdurig willen gebruiken. En wat de bouwkundige staat is." Als er al onderhoud op de planning staat, is het efficiënt om meteen duurzaamheidsmaatregelen uit te voeren. Beste: "We pakken elke keer een stukje."


Klimaatplafond

"In wijkcentrum Trefpunt Laakhage is bijvoorbeeld een klimaatplafond aangelegd dat de ruimte verwarmt en koelt. Daar kozen we ook voor een innovatieve warmtepomp, nieuwe zonnepanelen. En ruimte voor buurtbewoners om ‘stukjes’ zonnepanelen te kopen. Zo hebben bewoners met weinig geld ook duurzaam voordeel."


Tip voor een slimme aanpak

Als tip geven Beste en De Nijs mee: "Combineer werkzaamheden met een onderhoudsplan. Is er een nieuw dak nodig? Isoleer het meteen. Schilderwerk? Plaats meteen isolatieglas. Bij elk scenario speelt isoleren van het pand een grote rol. Dat is nooit weggegooid geld."


Meer weten?


In opdracht van

  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Ook interessant voor u

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Regio-liaison Martine Tragter aan het woord

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers