of 63082 LinkedIn

Zon-PV en meervoudig ruimtegebruik

Webinar Zon-PV en meervoudig ruimtegebruik. Zonne-energie stimuleren waar ruimte schaars is
RVO Reageer

Hoe kunnen we zonne-energie stimuleren in een dichtbevolkt land als Nederland, waar ruimte schaars is? RVO wijdde op 1 september een webinar aan de kansen en hindernissen van meervoudig ruimtegebruik met onder andere 3 inspirerende voorbeeldprojecten. Heeft u het webinar gemist? Kijk het dan nu terug.

Bij meervoudig ruimtegebruik wordt een bepaalde grond- of wateroppervlakte voor meer dan 1 doel ingezet. Bij het gebruik hiervan kun je wat hindernissen ervaren. Zoals verdeeld eigenaarschap wat betreft ruimte en belangen of gebrek aan kennis en meerkosten. Deze barrières hoeven de mogelijkheden zeker niet in de weg te staan. Dat er wel degelijk kansen zijn op uiteenlopende gebieden werd tijdens het webinar aangetoond aan de hand van de 3 onderstaande praktijkvoorbeelden.


Inspirerende voorbeelden

  • Een succesvol voorbeeld van zonne-energie op water zijn de drijvende zonneparken in Zwolle, op de Bomhofsplas en Seksdoornse plan. Bij deze projecten valt vooral het belang van participatie op.
  • De zogenaamde ‘Drentse zonneroute’ A73 is een goed voorbeeld van zonne-energie langs rijkswegen. Dit project toont onder andere aan hoe belangrijk het is dat je goed met elkaar afstemt, wie waarvoor verantwoordelijk is.
  • Het zonnepark op water in Assen brengt de voordelen van een echt lokaal project naar voren: lokaal opwekken, lokaal gebruiken en lokaal economisch.


Terugkijken


Download:

Presentaties webinar Zonne-energie en meervoudig ruimtegebruik

PDF document | 5,94 MB

 

Evenement vond plaats: 1 september 2020

Locatie: Online

Organisator: RVO

 

In opdracht van

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.