of 62812 LinkedIn

"We verbeteren ons beleid door wat we leren van andere delen van Europa"

Interreg Europe REDUCES-project. Leren van elkaars circulaire business cases
RVO Reageer

Binnen het Interreg Europe REDUCES-project zijn partijen samen op zoek naar succesvolle circulaire businessmodellen en naar verbetering van circulair beleid voor regio’s in Europa. Namens Nederland zijn de gemeente Utrecht en de Hogeschool Utrecht betrokken.

Het doel is dat de 6 betrokken EU-regio’s leren van elkaars circulaire business cases. Lector Ruben Vrijhoef van de Hogeschool Utrecht doet met gemeentepartners namens de regio Utrecht mee aan het project. "Met de lessen die we leren van de succesvolle businessmodellen uit andere delen van Europa, verbeteren we beleidsinstrumenten in onze gemeente en regio."


Werkspoorkwartier

De businessmodellen vallen in verschillende categorieën, waaronder het hergebruik van materialen. De casus van Utrecht is de ontwikkeling van het Werkspoorkwartier, een voormalig industrieterrein, waar tot de jaren '70 treinwagons werden geproduceerd. Nu vestigen zich er vooral creatieve en op de stad gerichte – duurzame - bedrijven. Vrijhoef: "Het Werkspoorkwartier is een ‘good practice’. Oud vastgoed van de NS wordt daar hergebruikt. Voor een nieuw gebruikersdoel, maar ook voor een nieuw bedrijvenpaviljoen: Hof van Cartesius. Dat is gebouwd met hergebruikt materiaal van elders, zoals oude spoorrails en perrondelen."


Efficiënt gebruik grondstoffen

De voor Utrecht belangrijkste businessmodellen gaan over het efficiënt omgaan met grondstoffen: het minimaliseren van gebruik en maximaliseren van hergebruik. De basis van het programma Interreg Europe is dat andere Europese regio’s binnen het project leren van ingebrachte cases. Utrecht leert andersom van de cases in andere regio’s. Vervolgens worden de lessen omgezet in het verbeteren of bijsturen van beleid.


Geleerde lessen

Utrecht focust op de bouw, omdat die sector veel materialen gebruikt en veel afval produceert. "In partnerregio Valencia bouwen ze veel met biologische materialen als hout en stro. Daar kunnen we van leren en stimulerend beleid ontwikkelen.”
Vrijhoef leerde ook een belangrijke les van de Finse partner in het programma. "Utrecht streeft er naar dat circulaire initiatieven op den duur zelfstandig worden. In Finland blijven overheden juist participeren in circulaire initiatieven van de markt. Dat is interessant. Misschien moeten we in Utrecht de gedachte wel loslaten dat circulaire initiatieven en bedrijvigheid altijd helemaal privaat moeten zijn."


Subsidieaanvraag Interreg

RVO hielp Utrecht met de subsidieaanvraag binnen de Interreg-regeling. Met name hielp RVO het project door uitleg en advies te geven over First Level Control: een specifieke vorm van financial control voor EU-projecten. Vrijhoef: "First Level Control was nieuw voor ons en hebben we door de hulp van RVO efficiënt kunnen regelen."


Meer weten?

Interreg 2014-2020

 

In opdracht van

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

 

Ook interessant voor u

"Door Interreg verduurzamen we de verkeersstroom"

 

Contact

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.