of 63428 LinkedIn

"We delen slimme digitale tools met andere steden"

"We delen slimme digitale tools met andere steden". Amsterdam loopt voorop in de ontwikkeling
RVO Reageer

Amsterdam loopt samen met enkele andere Europese steden voorop in de ontwikkeling van digitale tools, bijvoorbeeld om verkeersstromen te managen, afval op te halen of het waterpeil in de gaten te houden. Andere steden kunnen deze oplossingen ook goed gebruiken. In het Interreg-project SCORE komen vraag en aanbod online bijeen.

Alle tools zijn door anderen in te zien via een open source-omgeving (online omgeving waarin de tools vrij beschikbaar zijn). Onze gemeente maakt gebruik van een relatief groot team van softwareontwikkelaars, zegt Hein Wils, projectleider Data & Open Source bij de gemeente Amsterdam. "Zij ontwikkelen tools voor allerlei beleidsterreinen. Dat gebeurt met publiek geld. De open source-code die ze ontwikkelen wordt beschikbaar gesteld. Zo kunnen ook andere overheden er gebruik van maken en er interessante toepassingen voor vinden."


Vraag en aanbod matchen

Het delen van de code om er eigen digitale tools mee te ontwikkelen is de centrale gedachte achter SCORE, dat Amsterdam in 2017 initieerde. 8 andere steden en 3 universiteiten haakten aan. "We gaan op zoek naar vraagstukken waarbij we vraag en aanbod matchen. Het gaat om eerder ontwikkelde software waarvoor we nieuwe toepassingen zoeken. Zo heeft de Universiteit van Amsterdam bijvoorbeeld software voor beeldherkenning. Daarmee wil de stad Gent de straat scannen om afval op te halen."


Prettige Interreg-regeling

Wils vindt Interreg een prettige regeling. "De looptijd is lang genoeg om echt dingen te kunnen maken. En we hebben te maken met een betrokken projectofficer van het programmasecretariaat die met ons meedenkt als er veranderingen nodig zijn. Door corona moesten we afwijken van onze oorspronkelijke werkwijze. We kregen een halfjaar extra om die achterstand in te lopen. Ook komt er een projectverlenging om enkele apps door te ontwikkelen."

 

Advies van RVO

Wils kijkt ook met tevredenheid terug naar het prille begin van SCORE. "We hebben toen goed contact gehad met experts van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ze dachten mee om een succesvol projectvoorstel in te kunnen dienen. Een goed advies was bijvoorbeeld om het voorstel niet alleen vanuit je eigen perspectief te schrijven. Ga ook in op wat de voordelen zijn voor andere steden."


Sociale interactie

Voorlopig zitten de projectpartners voor overleg nog vast aan hun scherm. "Na ruim een jaar corona hebben we daar inmiddels een vorm voor gevonden. Het is een uur lang efficiënt online werken en daarna een halfuur om elkaar op een andere manier te leren kennen. Die sociale interactie is niet alleen leuk, maar er zijn ook echt wel vriendschappen ontstaan. Een betere binding zorgt ook voor een beter projectresultaat."


Meer weten?

Interreg 2014-2020

 

In opdracht van

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

 

Ook interessant voor u

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Agenda

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers