of 65101 LinkedIn

Transitieteam Circulaire Bouweconomie wil actie en niet het zoveelste praatclubje

Transitieteam Circulaire Bouweconomie wil actie en niet het zoveelste praatclubje
RVO Reageer

"We willen in de actiestand staan en niet het zoveelste praatclubje zijn. Ik zet dus in op concrete adviezen aan de overheid en instrumenten voor het veld." Dat zegt Vincent Gruis, sinds 100 dagen de nieuwe voorzitter van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie.

Het Transitieteam helpt professionals de omslag te maken. Onder meer met het zogeheten Basiskamp: een set van instrumenten, hulpmiddelen en voorwaarden om de volgende stappen in de transitie te kunnen zetten. Ook stelt het Transitieteam elk jaar in het Uitvoeringsprogramma vast welke activiteiten het onderneemt.


Oproep aan bedrijven

Binnen het transitieteam werken Gruis en anderen met heel veel passie aan het onderwerp, en hij ziet dat er ontzettend veel partijen staan te trappelen. "Daarom gaan wij ook een oproep doen aan bedrijven, opdrachtgevers en transitiemakelaars om partner te worden in het Uitvoeringsprogramma, voor zover ze dat niet al zijn."


Innovaties financieren

Dat denken over circulair bouwen gebeurt steeds bij de professionals, signaleert Gruis. “We zitten in de innovatiefase. Dat betekent dat er geïnvesteerd moet worden in menselijk kapitaal, producten en fabrieken. Daardoor is circulair bouwen nu nog duurder dan via reguliere methoden. Mijn persoonlijke mening is dat de overheid de risico’s die verbonden zijn aan innovatie voor een deel zou moeten financieren."

 

Extra zetje in circulaire processen

Het transitieteam checkt nu of er bepaalde onderdelen zijn in het totale proces die een extra zetje nodig hebben. Gruis: "We zoomen daarbij apart in op de diverse sectoren binnen de bouw. Zo zijn corporaties druk bezig met de energietransitie, maar minder met circulariteit. Dan hebben we het nog niet eens over de gemiddelde burger. Die is niet bezig met de vraag of een kozijn demontabel is."


Obstakels overwinnen

De komende jaren zijn de nodige obstakels te overwinnen. Hoe gaan we bijvoorbeeld supply chains (gebruik- en/of productieketens) organiseren van gedemonteerde materialen? Waar vinden we welke materialen? Hoe moeten nieuwe instellingen als materialenhubs gaan functioneren? Lokaal of regionaal? Kennisdeling, nieuw beleid en aangepaste regelgeving zijn daarvoor erg belangrijk.


Transitieteam Circulaire Bouweconomie

Het Transitieteam Circulaire Bouweconomie is een samenwerking van overheid en markt. Het Transitieteam werkt in opdracht van het kabinet aan 100% circulair bouwen in 2050. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt het Transitieteam.

 

Lees het hele interview met Vincent Gruis via Circulaire Bouweconomie.


Meer weten?

Circulair bouwen

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Regio-liaison Martine Tragter aan het woord

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers