of 62812 LinkedIn

Spoorzone Tilburg wordt bruisend en circulair

Spoorzone Tilburg wordt bruisend en circulair. Naar minimaal Energielabel C
RVO Reageer

De gemeente Tilburg verandert de Spoorzone naast het NS-station in een bruisend, levendig onderdeel van de stad. De renovatie van vier monumentale industriële panden in het gebied grijpt Tilburg aan om werk te maken van de circulaire ambities.

Tilburg wil in 2045 circulair zijn, maar hoe vertaal je de ambities naar de praktijk? De subsidieregeling voor Advies Klimaatneutraal en Circulair Inkopen (AKCI) stelde adviesbureau Alba Concepts in staat een ‘circulariteitsraamwerk’ op te stellen waar Tilburg volgens gemeentelijk beleidsadviseur Maikell van Rooijen mee vooruit kan – misschien zelfs wel tot 2045.


Naar minimaal Energielabel C

Van Rooijen maakt namens het vastgoedbedrijf van de gemeente deel uit van het bouwteam. Dit is speciaal opgericht voor de renovatie van de vier gebouwen, die onder de noemer 'de Broedplaats' al intensief worden gebruikt door onder andere Theater de Boemel - hotspot RAWW- Hogeschool Fontys en Club Smederij.

 

"Sloop van de gebouwen zou zonde zijn, als je kijkt naar aspecten als cultuurhistorie, architectuur en sfeer", vindt Van Rooijen. "De gemeente wil ze graag voor de stad behouden, maar op een duurzame wijze. Sommige gebouwen hebben Energielabel F. De renovatie moet ze minimaal naar Energielabel C tillen."

 

Om te voorkomen dat de gewenste duurzaamheid ten koste gaat van de eveneens nagestreefde circulariteit, kreeg de duurzaamheidsadviseur binnen het bouwteam voor de Broedplaats gezelschap van een ‘circulariteitsadviseur’, een functie die door Alba Concepts werd ingevuld.

 

Tilburg heeft een ambitieuze Circulaire Agenda, maar die bleef een beetje in de pilotfase hangen", blikt Van Rooijen terug. "Je kunt als gemeente pas sturen op circulariteit in bouw- en vastgoedprojecten, als je de doelen en ambities hebt vertaald naar kritische prestatie-indicatoren (KPI’s) die meetbaar en verifieerbaar zijn. Die opdracht hebben we bij Alba Concepts neergelegd."


Inktvlekwerking

Aan de hand van het circulariteitsraamwerk is het eerste renovatieplan voor de Broedplaats enkele weken geleden door Alba Concepts getoetst. Enkele KPI’s werden gehaald, andere niet. Werk aan de winkel dus.

 

De geselecteerde aannemer bekijkt momenteel hoe hij de plannen zo kan aanpassen dat ze wel passen binnen het circulariteitsraamwerk. Er is daarvoor een aantal voorstellen voor alternatieve maatregelen gedaan. Het mooie is dat het bedrijf daarbij kennis en ervaring op doet, die in de toekomst bij andere circulaire renovatieprojecten van pas kunnen komen.

 

Van die ‘inktvlekwerking’ is volgens Van Rooijen ook sprake richting andere gemeenten. “Een collega van de gemeente ’s-Hertogenbosch is bijvoorbeeld zeer geïnteresseerd in ons circulariteitsraamwerk. Op haar beurt is die gemeente weer verder met de circulaire invulling van onderhoudsprojecten, daar kunnen wij weer ons voordeel mee doen.”

 

Lees het uitgebreide artikel via Circulariteitsraamwerk helpt tilburg om ambitieuze circulaire agenda uit te voeren.


Meer weten?

Advies klimaatneutraal en circulair inkopen (AKCI)


Beeld: BOGDAN & VAN BROECK


In opdracht van

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

 

Ook interessant voor u

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.