of 63082 LinkedIn

"Sluit verduurzaming aan bij natuurlijke momenten"

"Sluit verduurzaming aan bij natuurlijke momenten". In Rotterdam gaat het al de goede kant op
RVO Reageer

Bestaande kantoorgebouwen in Nederland moeten per 1 januari 2023 minimaal voorzien zijn van energielabel C. Gemeenten spelen een cruciale rol in het behalen van deze doelstelling. In Rotterdam gaat het al de goede kant op: de gemeente voldoet met ongeveer de helft van haar kantoorgebouwen die zij zelf in gebruik heeft, aan label C.

De gemeente Rotterdam heeft binnen de concernhuisvesting geïnventariseerd welke panden aan energielabel C moeten voldoen en welke maatregelen ze hierop kan toepassen.


Per object bekijken

Evelien Boevé, assetmanager concernhuisvesting bij de gemeente Rotterdam: "In onze portefeuille-aanpak hebben we objectvisies opgesteld: wat willen we per pand, wat is daarin onze financiële situatie, de technische staat en de toekomstverwachting? We kijken vooral naar de panden die nog langere tijd worden gebruikt en waar we op korte termijn geen nieuwbouwontwikkeling of grote verbouwingen aan verwachten. Juist in die panden kun je natuurlijk gaan investeren."


CO2-arm en aardgasvrij

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bracht de Sectorale Routekaart Maatschappelijk Vastgoed voor gemeenten uit. Deze kaart geeft gemeenten inzicht in hoe zij kunnen toewerken naar het CO2-arm en aardgasvrij maken van het eigen maatschappelijk vastgoed. Anja Buisman, projectleider Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed bij VNG: "Wij proberen gemeenten te stimuleren om hun portefeuille in beeld te brengen en op basis daarvan te bekijken hoe de labelverplichting daarin past."


Bespaar kosten en overlast

Het advies van Boevé: "Probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij natuurlijke momenten. Wij hebben onlangs de klimaatinstallatie van een kantoor aangepast. Hierbij moesten ook aanpassingen aan de plafonds gedaan worden. Omdat de plafonds toch open moesten, hebben we direct LED-verlichting aangebracht. Daar haal je kostenvoordeel uit, maar ook bespaar je zo overlast richting de gebruiker van het object."


Meer informatie

 

In opdracht van

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.