of 63000 LinkedIn

"Samenwerken met het bedrijfsleven hielp ons succes te boeken"

"Samenwerken met het bedrijfsleven hielp ons succes te boeken". Waterschap Vallei en Veluwe is bezig met onderzoek naar de mogelijkheden om grondstoffen uit rioolwater te halen.
RVO Reageer

Waterschap Vallei en Veluwe is bezig met onderzoek naar de mogelijkheden om grondstoffen uit rioolwater te halen. Dankzij het Europese samenwerkingsprogramma Interreg North-West Europe zette het waterschap een samenwerking op om kennis, oplossingen en netwerk te delen. De eerste drie veelbelovende pilots zijn nu bijna van de grond.

In 2016 wilde Waterschap Vallei en Veluwe onderzoeken welke grondstoffen rioolwater kan opleveren. De kennis om grondstoffen uit rioolwater om te zetten in bruikbaar materiaal staat nog in de kinderschoenen. "We wisten toen niet wat er in andere landen gebeurde," vertelt Katrien Bijl, projectmanager bij het waterschap. "Dit was de aanleiding om een Europese samenwerking op te zoeken. Als je niet uitkijkt ben je allemaal het wiel aan het uitvinden."


Europees netwerk

Het Interreg-consortium Wider Business Opportunities for raw materials from Wastewater (WOW!) bestaat uit kennisinstellingen, praktijkpartners en bedrijven. Dit Europese netwerk onderzoekt hoe grondstoffen uit rioolwater benut kunnen worden voor biobased producten. Dit zijn producten die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen, zoals zetmeel, suiker, cellulose, melkzuur, eiwitten, geteelde gewassen of via micro-organismen.


Pilot

Het doel is bij te dragen aan het hergebruik van rioolwater. "Daarom hebben we best practices bij soortgelijke Europese projecten geïnventariseerd." De eerste pilot van meerdere Europese pilots begint binnenkort in Nederland. Met een speciale techniek worden hierbij medicijnresten uit het water gezuiverd. Verschillende afnemers hebben al interesse getoond in dit project.


Aansluiting bij de markt

"Dat vind ik zelf de mooiste stap," vertelt Bijl. "Dat je vraag en aanbod bij elkaar brengt. Het helpt enorm dat we een aantal concrete praktijkvoorbeelden kunnen laten zien. Ook daarbij is het internationale karakter van het consortium erg belangrijk. Meststoffen of bioplastics maken op basis van grondstoffen uit rioolwater heeft pas zin als je een Europese afzetmarkt kunt betreden."


Samenwerking met bedrijfsleven

"Het vinden van bedrijven bij het vormen van een Interreg-consortium was misschien wel de grootste uitdaging. Met hulp van RVO is dat toch gelukt." De RVO-adviseurs begeleidden de aanvraag van het consortium bij Interreg. "Zij gaven ook aan dat je moet samenwerken met het bedrijfsleven, anders komt het project er niet doorheen. Het was de beste tip, want we zijn inmiddels bijna drie jaar verder in het project en boeken succes dankzij onze samenwerking."


Meer weten?

 

In opdracht van

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

 

Ook interessant voor u

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.