of 61441 LinkedIn

Regio Groningen wint KoopWijsPrijs 2019

Regio Groningen wint KoopWijsPrijs 2019 met gezamenlijke inkoop van duurzame energie
RVO Reageer

Vijf Groninger gemeenten, de provincie, Omgevingsdienst en Veiligheidsregio hebben de KoopWijsPrijs 2019 gewonnen met de gezamenlijke inkoop van duurzame energie. De prijs is een initiatief van de Rijksoverheid voor het meest vooruitstrevende project op gebied van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Naast Groningen waren ook Shared Service Center ONS en gemeente Rotterdam en partners genomineerd.

De prijs is donderdag uitgereikt door Christiaan Zuidema (Directeur ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) tijdens het jaarlijkse MVI-congres en werd namens de Groninger partijen in ontvangst genomen door Bram Qualm, adviseur inkoop bij de gemeente Groningen. “Deze prijs is een mooie waardering voor onze bijdrage aan de energietransitie. Met dit inkoopcontract moet in 2024 alle energie voor deze partijen worden opgewekt uit duurzame, lokale energiebronnen. Met dit contract voor 15 jaar geven we bovendien kleinere, lokale coöperaties in de provincie Groningen de kans te investeren in innovatieve duurzame, lokale energiebronnen. Zo geven we een boost aan de lokale economie.”

De KoopWijsPrijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een ambitieus, vernieuwend of anderszins opvallend project op gebied van MVI.  


Het winnende project: nieuwe capaciteit groene energie

De gemeenten Het Hogeland, Midden-Groningen, Westerkwartier, Delfzijl, Groningen, de provincie, Omgevingsdienst en Veiligheidsregio kregen de meeste publieksstemmen binnen. Deze grootschalige samenwerking levert naast groene energie aan alle gebouwen van de gemeente en provincie, bruggen, sluizen en bijvoorbeeld straatlantaarns, veel sociale impact op: de ontwikkeling van toekomstige zonne- en windparken biedt extra werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.


Genomineerden

In totaal hebben 15 publieke organisaties een project ingediend. Uit deze inzendingen zijn in oktober 3 genomineerden geselecteerd door een jury, bestaande uit VNO-NCW, MKB Nederland, Natuur & Milieu, NEVI, Social Enterprise NL en MVO Nederland. Naast Groningen, viel ook Shared Service Center ONS op bij de jury vanwege hun vernieuwde manier van inkopen bij de warme- en koude drankvoorziening van provincie Overijssel. Ook werd gemeente Rotterdam met partners door de jury genomineerd voor hun circulaire, sociale en innovatieve onderlossende afvalcontainers. 

Van alle genomineerden is een videoportret gemaakt.


De prijs

Groningen wint een MVI-workshop op maat van PIANOo en de KoopWijsPrijs-trofee. Deze duurzame prijs is ontworpen door lokaal ontwerpbureau de Kabelfabriek en is gemaakt van duurzaam hout en hergebruikt kunststof.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.