of 60941 LinkedIn

Ook zwembaden en sporthallen van het gas af

Ook zwembaden en sporthallen van het gas af. Sportaccommodaties moeten in 2050 CO2-arm zijn
RVO Reageer

Niet alleen bedrijven en huishoudens moeten op termijn over van gas op groene stroom. Ook zwembaden en sportaccommodaties staan voor deze uitdaging. Een van de bedrijven die zich daarop richt, is Hellebrekers. Dit bedrijf ontwerpt, realiseert, onderhoudt en beheert gasloze zwembaden en sporthallen.

"Duurzaamheid staat bij ons centraal", vertelt Marcel van den Berg, commercieel manager Water & Leisuretechniek bij Hellebrekers. "Als we een accommodatie ontwerpen, kijken we altijd welke energiebron het best past bij onze plannen. We proberen zo veel mogelijk energie te besparen. Want wat je niet kwijtraakt, hoef je ook niet op te wekken."


Klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord stelt dat sportaccommodaties in 2050 CO2-arm moeten zijn. Dat houdt in dat de CO2-reductie ten opzichte van het jaar 1990 met maar liefst 95% gedaald moet zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben de overheid en enkele marktpartijen een sectorale routekaart voor sportaccommodaties opgesteld. Hierin staan de uitdagingen die de sector heeft en de manieren waarop zij de doelstellingen kunnen behalen.


Van aardgas naar 'all electric'

Hellebrekers draagt bij aan deze uitdagingen door duurzaam en aardgasvrij te bouwen. Zo ontwikkelden zij samen met bouwbedrijf Pellikaan een 'all electric' sportaccommodatie; een zwembad en sporthal onder één dak. In deze sportaccommodatie, de Roodloop, is geen gasaansluiting aanwezig. Alle energie wordt geleverd door warmtepompen in combinatie met pv-panelen op het dak.

"Dat was een behoorlijke uitdaging, omdat zo’n accommodatie veel energie nodig heeft. Vooral het zwembad elektrisch verwarmen is niet eenvoudig. Daarbij waren voor ons zowel de investeringskosten als de levensduurkosten van belang. Hellebrekers is namelijk de komende 25 jaar ook verantwoordelijk voor het energieverbruik en het onderhoud van de Roodloop."


Ook duurzaam bouwen?

Wilt u aan de slag met energie besparen en het opwekken van duurzame energie in uw gebouw? Check dan eerst bij ons de mogelijkheden voor subsidie, fiscaal voordeel, advies en ondersteuning:

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.