of 62812 LinkedIn

Nieuwe leidraad helpt gemeenten met verduurzamen vastgoed

Nieuwe leidraad helpt gemeenten met verduurzamen vastgoed.
RVO Reageer

De Leidraad verduurzamen gemeentelijk vastgoed is klaar. Met deze leidraad, bestaande uit een stappenplan en praktijkvoorbeelden, ondersteunen wij gemeenten met het verduurzamen van hun bestaande vastgoedportefeuille.

Vooral voor kleine en middelgrote gemeenten die nog aan het begin staan van het verduurzamingstraject bieden dit stappenplan en de voorbeelden uit de praktijk een houvast in hun aanpak. De focus ligt op de korte termijn en middellange termijn (maximaal circa 10 jaar).

 

De leidraad vormt een aanvulling op de Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het is een hulpmiddel bij de vertaling en uitwerking van de sectorale routekaart naar een eigen gemeentelijke portefeuilleroutekaart. Daarnaast is er aandacht voor circulair bouwen en relevante informatie over bijvoorbeeld wet- en regelgeving en aanbesteden.


Praktijkvoorbeelden

Van een aantal gemeenten die al aan de slag is met verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed, is hun aanpak en werkwijze beschreven. De beschrijving komt overeen met de verschillende fasen in het stappenplan. Dit zijn de gemeenten: ’s-Hertogenbosch, Breda, Zeist, Gouda, Delft, Tilburg, Utrecht, Almere, Oldambt en Tynaarlo. De knelpunten, aandachtspunten, succesfactoren en aanbevelingen van deze gemeenten zijn ook genoemd. 

 

De volledige Leidraad verduurzaming gemeentelijk vastgoed vindt u op de pagina: Verduurzaming gebouwen – Gemeentelijk vastgoed onder Planmatige aanpak.


Meer weten?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.