of 65101 LinkedIn

Niet Flevoland, maar Zuid-Holland koploper elektrische auto’s

Niet Flevoland, maar Zuid-Holland koploper elektrische auto’s. Onderzoek in opdracht van de RVO.
RVO Reageer

De meeste elektrische auto’s in Nederland staan in Zuid-Holland. Dit is de uitkomst van een onderzoek naar de locaties van elektrische auto’s. Het CBS deed dit onderzoek in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De uitkomst is opvallend, want eerder leek Flevoland de provincie met de meeste elektrische auto’s te zijn. In Flevoland staan er geen 18.479, maar slechts zo’n 4.160. In Zuid-Holland blijkt het aantal elektrische auto’s met zo’n 23.188 juist 62% hoger te liggen dan tot nu toe werd aangenomen. Ook in Utrecht en Gelderland zijn flinke verschuivingen te zien. Utrecht telt minder elektrische auto’s dan gedacht, Gelderland juist weer fors meer.


Basisregistratie Voertuigen

Deze grote verschuiving is het gevolg van een correctie op de registratiewijze. Normaalgesproken worden elektrische auto’s gelokaliseerd op basis van de Basisregistratie Voertuigen (BRV). Dit geeft een vertekend beeld. De standplaats is gekoppeld aan de geregistreerde eigenaar. Daardoor staan veel auto’s geregistreerd bij hoofdkantoren of leasebedrijven in plaats van op de locatie van de eindgebruiker.


Eindgebruiker

RVO vroeg het CBS onderzoek te doen naar de precieze standplaats van elektrische auto’s. Het CBS koppelde de BRV met andere bronnen, zoals de Polisadministratie en het Algemeen Bedrijvenregister (ABR) en kon zo de eindgebruikers opsporen. Via de Basisregistratie personen (BRP) konden de onderzoekers vervolgens de locatie van de eindgebruiker vaststellen. Het was niet mogelijk om voor alle kentekens een koppeling te leggen. De resterende kentekens zijn met verdeelsleutels zo goed mogelijk toegewezen. Het cijfer is dus een schatting en geen hard getal. 


Laadbehoefte

Kennis- en innovatiecentrum ElaadNL maakt onder andere scenariostudies (ElaadNL Outlooks) met laadlocaties en laadprofielen voor verschillende vervoermiddelen. De uitgebreide kennis van ElaadNL heeft bijgedragen aan de kwaliteit van dit onderzoek. Omgekeerd helpt het onderzoek ElaadNL weer om de prognoses te verbeteren. Senior data-onderzoeker bij ElaadNL Nazir Refa: "Inzicht in de werkelijke standplaatsen van elektrische auto’s is cruciaal voor allerlei vraagstukken binnen mobiliteitsonderzoek. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld een betere inschatting doen van de laadbehoefte en de energievraag van elektrische voertuigen per regio."


Meer weten?

 

In opdracht van

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

 

Ook interessant voor u

Laadpunten voor elektrisch vervoer

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Elektrisch rijden

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Regio-liaison Martine Tragter aan het woord

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers