of 63561 LinkedIn

"Met CEF-subsidie versnellen we de realisatie van laadinfrastructuur"

"Met CEF-subsidie versnellen we de realisatie van laadinfrastructuur."
RVO Reageer

Uitstootvrij rijden is de toekomst. Dat vraagt om een goede laadinfrastructuur. Met het project BENEFIC werken het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Nederlandse en Vlaamse overheid samen om toekomstbestendige laadinfrastructuur te realiseren. Simon Ruyters, beleidsmedewerker Groene Mobiliteit en coördinator van het project: "We zorgen voor een versnelling in het uitrollen van laadinfrastructuur."

Met het Europese transportnetwerk (TEN-T) wil de Europese Unie (EU) ervoor zorgen dat goederen en personen gemakkelijk van het ene naar het andere EU-land komen. Nu het aantal uitstootvrije voertuigen toeneemt, is er behoefte aan ontwikkeling van de laadinfrastructuur. Ruyters: "We willen de infrastructuur voor vervoer op alternatieve brandstoffen nu realiseren, zodat we op tijd klaar zijn. De grote golf van uitstootvrije voertuigen moet nog komen."


Gebruik maken van Europese middelen

Het realiseren van laadinfrastructuur brengt hoge kosten met zich mee. De investeringssubsidie CEF Transport van de EU helpt om dit soort projecten rendabel te maken. BENEFIC wil met een subsidiebedrag aparte projectgroepen lanceren. Ruyters: "De CEF-subsidie kent allerlei voorwaarden, waaronder een minimaal investeringsbedrag. Dat sluit kleine partijen uit. Wij kennen de subsidie direct toe aan projecten en geven daarmee ook kleinere partijen een kans om gebruik te maken van Europese middelen."


Denk vooruit

Ruyters heeft tips voor geïnteresseerden die overwegen een projectvoorstel in te dienen: "Denk vooruit, want de markt verandert snel. En houd in de planning rekening met eventuele vertraging in de uitvoering van het project." En tot slot: "Maak gebruik van externe expertise. Met het oog op de interne voorbereiding, uitdagende projectmonitoring en het rapporteren naar de EU is het handig als je er niet alleen voor staat."


Controleren en monitoren

Op dit moment loopt er binnen BENEFIC een 30-tal  projecten voor onder andere het realiseren van snelladers voor elektrische bussen, taxi’s en auto’s. Ook lopen er drie waterstofprojecten.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) begeleidt en controleert alle CEF-aanvragen die een link hebben met Nederland. Ook ondersteunt RVO het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij het monitoren van alle Nederlandse projecten die door CEF zijn goedgekeurd en worden gerealiseerd. De Europese Commissie doet ieder jaar een oproep voor nieuwe projectvoorstellen. De eerstvolgende oproep is naar verwachting dit najaar


Meer weten?

Ga voor meer informatie over het subsidieprogramma naar CEF Transport.

 

Afbeelding

 

In opdracht van

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Agenda

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers