of 63606 LinkedIn

Innovatie parkeermogelijkheden voor fietsen

Innovatie parkeermogelijkheden voor fietsen. "Met de CEF Transport-subsidie innoveren we de parkeermogelijkheden voor fietsen"
RVO Reageer

"Met de CEF Transport-subsidie innoveren we de parkeermogelijkheden voor fietsen".

Nederland is een fietsland. Dat zie je aan de enorme hoeveelheden fietsen die je ziet in grote steden. De gemeente Amsterdam werkt samen met de gemeente Utrecht, NS en ProRail aan innovaties rond het parkeren van fietsen. Met financiële steun vanuit de Connecting Europe Facility for Transport (CEF Transport) is hiervoor het project Bike Storage mogelijk gemaakt.

De gemeente Amsterdam werkt al langere tijd aan het beter organiseren van de fietsen in de stad, vertelt Liezelotte Nagtegaal. Ze is programmamanager fietsparkeren openbaar vervoer (ov) bij de gemeente. Ze houdt zich bezig met het parkeren van fietsen bij drukke punten in de stad en ov-locaties.


Innovaties

Nagtegaal: "Binnen het project Bike Storage kijken we samen met de gemeente Utrecht, NS en Prorail naar innovaties bij fietsparkeerplekken in de steden Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Denk bijvoorbeeld aan een telsysteem om de fietsen in de stallingen te tellen, op de fiets geplaatste chips voor automatisch in- en uitchecken, automatische toegangssystemen en een verwijssysteem om fietsers informatie te geven over het aantal beschikbare plekken."


Probleem van stilstaande fietsen

Waar andere landen de fiets moeten promoten als vervoermiddel, geven grote hoeveelheden geparkeerde fietsen in openbare ruimtes in Nederland juist overlast. Nagtegaal: "Voor Amsterdam is het heel belangrijk dat fietsen niet overal en nergens worden neergezet, maar geparkeerd worden in de daarvoor bestemde voorzieningen. De openbare ruimte is schaars in de grote steden, daar moet gewandeld of gespeeld kunnen worden. Daarom komen er ook veel fietsenstallingen onder de grond, zodat er netjes en veilig geparkeerd kan worden en er meer ruimte overblijft voor onder andere wandelaars."


Combinatie van fiets en openbaar vervoer

Hoewel het project is gestart vanuit het probleem van de vaak lukraak of te lang geparkeerde fietsen, scoort het project ook op het gebied van duurzaamheid erg goed. "De fiets is een duurzaam en gezond vervoermiddel, zonder uitstoot. Ook het ov is een duurzame keuze, daarom richten wij ons op de fiets-ov-combinatie. Voor de NS zijn toegankelijke parkeerplekken bij de stations ook belangrijk. Zo kunnen reizigers gemakkelijk hun fiets plaatsen en is het aantrekkelijker om met de fiets én het ov te gaan. Twee duurzame keuzes in één klap!"


Laatste check

De CEF Transport-subsidie van de Europese Unie (EU) helpt bij het realiseren van de innovaties. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt dit project door het begeleiden van de aanvragen en het monitoren van de voortgang. Nagtegaal: "Het is erg prettig om goede borging te hebben tussen het regionale niveau, het rijksniveau en het Europese niveau. Een gemeente werkt heel anders dan de EU, dan is deze ondersteuning erg fijn."


Meer weten?

CEF Transport subsidie

 

Afbeelding

 

In opdracht van

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Agenda

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers