of 62812 LinkedIn

Handreiking elektriciteit: Integratie van inkoop en opwek

RVO Reageer

Wat als het elektriciteitsoverschot van de één benut kan worden door de ander? Er schuilt al snel een goede business case in het onderling uitwisselen van stroom. Dat dient meerdere doelen tegelijk: kostenbesparing, CO2-reductie en het stimuleren van maatschappelijk initiatief. Deze handreiking behandelt 4 nieuwe modellen, die de ontwikkeling van inkoper naar handelspartner faciliteren.

Elektriciteit duurzaam inkopen is inmiddels een gevestigde norm. Een nieuw gegeven is het ontstaan van overschotten: meer opgewekte elektriciteit dan een gebruiker op dat moment zelf kan benutten. Nu de energietransitie zich stapsgewijs inzet, kunt u als overheid meer uit uw portfolio halen – zowel financieel als voor uw beleidsdoelen.


Praktijkvoorbeelden 

In deze handreiking leest u 4 praktijkvoorbeelden die de opwek en consumptie van elektriciteit in het contract combineren. Wat deze koplopers met elkaar gemeen hebben, is ten eerste dat de betreffende overheid een rolverandering van inkoper naar handelspartner inzet en ten tweede dat het nieuwe model steunt op een digitale infrastructuur. Het zijn precies deze 2 factoren die leidend zijn in beleidsontwikkeling en innovatieprogramma’s voor de elektriciteitsmarkt.


Handreiking

Handreiking Elektriciteit: Integratie van inkoop en opwek

 

Bron: PIANOo
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.