of 65101 LinkedIn

Groningen krijgt € 5,8 miljoen Europese subsidie voor waterstoftreinen

Groningen krijgt € 5,8 miljoen Europese subsidie voor waterstoftreinen
RVO Reageer

In Groningen gaan straks treinen rijden op waterstof op enkele niet geëlektrificeerde trajecten. Hiervoor krijgt de provincie € 5,8 miljoen subsidie uit de laatste ronde van de Blending Facility van de Connecting Europe Facility (CEF). Het CEF-comité, waarin alle lidstaten vertegenwoordigd zijn, stemde hier onlangs mee in.

Met CEF ondersteunt de Europese Unie (EU) de uitrol op het Trans-European Transport Network (TEN-T-netwerk) van schone brandstoffen voor spoor- en wegvervoer en scheepvaart en verkeersmanagement op het spoor (ERTMS).


Amsterdam en Groningen

In 5 rondes verleende de EU € 212 miljoen subsidie. Dit geld gaat naar 34 projecten die tank- en laadinfrastructuur verzorgen en emissieloze (uitstootvrije) voertuigen aanschaffen aangeschaft in 9 EU-landen. In Nederland gaat het om laadinfrastructuur en elektrische bussen in Amsterdam, snelladers langs autosnelwegen en waterstoftreinen in Groningen. In totaal krijgen deze projecten bijna € 21 miljoen subsidie uit Brussel.


Nieuw budget voor tank- en laadinfrastructuur

Na de zomer start de Europese Commissie (EC) naar verwachting met een nieuwe blending facility. Hierdoor komt voor de komende 3 jaar € 1,5 miljard subsidie beschikbaar voor tank- en landinfrastructuurprojecten. Voor deze projecten geldt dat ze geld willen lenen bij de Europese Investeringsbank of een andere bank en dat ze de subsidie nodig hebben om dat mogelijk te maken. Emissieloze voertuigen zijn dan niet meer subsidiabel onder CEF.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toetst aanvragen aan het nationale beleid voordat ze in Brussel ingediend worden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland adviseert partijen die een aanvraag willen indienen.


Meer weten?

Connecting Europe Facility (CEF) Transport

 

In opdracht van

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Regio-liaison Martine Tragter aan het woord

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers