Expertteam helpt Zwolle en Enschede bij programmeren woningbouw

Bouwopgaven kunnen lokaal sterk verschillen. Zo bouwt de gemeente Zwolle graag snel nieuwe woningen. Enschede wil werken aan een stad die ook aantrekkelijk is voor hoogopgeleiden. In twee pilotprojecten hielp het Expertteam Woningbouw beide gemeenten om met woningbouwprogrammering hun ambities te verwezenlijken.
Het Expertteam Woningbouw helpt gemeenten en provincies bij woningbouwplannen die stagneren. Het initiatief voor de pilots en om het Expertteam in te zetten kwam van de provincie Overijssel. Die maakt woonafspraken met gemeenten om jaarlijks een bepaald aantal woning te bouwen. De provincie begreep dat die afspraken te statisch kunnen zijn voor de veranderende woningmarkt.
Maximale groei loslaten
Volgens de woonafspraken mocht Zwolle tot 2018 600 woningen per jaar bouwen. “Vanwege de krapte op de woningmarkt is dat te weinig”, zegt Henrieke Selles, programmaleider Wonen van de gemeente. “Op advies van Jos Feijtel van het Expertteam werd dat maximum losgelaten. Dat gaf ons lucht. In de pilot konden we vervolgens ervaring opdoen met ‘adaptief programmeren’. Door meerdere indicatoren te gebruiken, kun je veel beter inspelen op de lokale behoefte van de markt. Daarnaast voeren we in het Zwols Concilium structureel overleg met corporaties en marktpartijen. We delen kennis en plannen om te zien wat goed is voor de stad.”
Hoogopgeleiden aantrekken en vasthouden
“Om als stad sterk en toekomstbestendig te zijn wil Enschede hoogopgeleiden aantrekken en vasthouden”, zegt Belinda van Oosten, ambtelijk opdrachtgever Wonen. “Wij hebben de pilot benut om onderzoek onder hen te doen. En om actuele bouwprojecten op te pakken met advies van het Expertteam. Zo bleek er een grotere behoefte te zijn aan groen-stedelijk wonen. We hebben daarna versneld een grote gebiedsontwikkeling opgepakt.”
Nieuwe regeling Woningbouwimpuls
Door de pilot nam Enschede nog een idee over. De gemeente besloot een structureel overleg met corporaties en marktpartijen opnieuw te organiseren. “Daarmee investeren we in goede relaties en in kennisontwikkeling”, zegt beleidsadviseur Woningbouwprogrammering Stef Ruiter. “Een ander concreet resultaat van de pilot kwam van de betrokken expert. Die wees ons op actualiteiten rond de Woningbouwimpuls. Daarmee kun je als gemeente een uitkering krijgen om meer betaalbare woningen te bouwen. We hebben ons daarop op tijd en met de juiste invalshoek kunnen richten.”
Deskundige, frisse blik
Volgens Van Oosten en Ruiter brengt het Expertteam veel kennis in. Ruiter: “Met hen sta je opeens met je neus bovenop nieuwe landelijke ontwikkelingen en regelingen.” Ook in Zwolle werd dit zo ervaren. “Het is heel waardevol en inspirerend als een deskundige van buiten met een frisse blik naar onze problematiek kijkt.”
Meer weten?
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft het Expertteam Woningbouw ingesteld. Het helpt gemeenten en provincies die bij het realiseren van woningbouw tegen belemmeringen aanlopen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is coördinator van het Expertteam en het eerste aanspreekpunt.