of 62812 LinkedIn

EU-steun voor Nederlandse natuur, milieu, klimaat en circulair

EU-steun voor Nederlandse natuur, milieu, klimaat en circulair. LIFE-programma van de Europese Unie
RVO Reageer

Nederlandse projecten voor natuur, klimaat, milieu en circulaire economie krijgen geld uit het LIFE-programma van de Europese Unie. Van het budget in 2019 van €280 miljoen uit Brussel gaat €19 miljoen naar zes Nederlandse projecten.

LIFE Resilias kreeg subsidie voor het vergroten van de veerkracht van bossen en natuur. FRESHMAN zet met de subsidie van LIFE in op nieuwe zuiveringstechnieken voor de drinkwatervoorziening.


Vergroten van veerkracht bos en natuur

In Nederlandse bossen en natuurterreinen komen verschillende uitheemse flora en fauna (exoten) voor. Deze dieren en planten komen hier oorspronkelijk niet voor en verspreiden zich soms ten koste van de inheemse soorten. Vaak zijn deze exoten lastig te bestrijden en kunnen ze het moeilijker maken natuurdoelen te halen.

 

Ook maakt de bestrijding het beheer lastiger en duurder. Het doel van het project LIFE Resilias is de veerkracht van Nederlandse bossen en natuur te vergroten tegen deze exoten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door te zorgen dat inheemse bomen en struiken de overhand krijgen in een grote diversiteit, zodat er weinig ruimte, voeding en licht over is voor de exoten. Of door inheemse vijanden van exoten in te zetten. De EU-bijdrage in dit project bedraagt €1,8 miljoen.


Drinkwatervoorziening waarborgen

Door de klimaatverandering en stijgende zeespiegel zal in de toekomst meer zout water het kustgebied binnendringen. Waterbedrijf Dunea wil de drinkwatervoorziening ook in de toekomst blijven waarborgen, met behulp van meerdere bronnen en inzet van nieuwe zuiveringstechnieken.

 

FRESHMAN is een innovatief brak-waterproject. Onder de Scheveningse duinen ligt een zoetwaterbel, gevuld met voorgezuiverd rivierwater dat Dunea van ver naar de duinen pompt. Aan de onderkant van de zoetwaterbel is het water te zout voor de drinkwaterproductie.

 

In het FRESHMAN-project wordt dit water opgepompt en ontzilt, met behulp van een onttrekkingsput met meerdere filters. Hierdoor wordt de strategische zoetwatervoorraad onder de grond groter en wordt brak grondwater geschikt voor de productie van drinkwater. De EU draagt in dit project €3,1 miljoen bij.

 

Elke organisatie in de EU kan meedoen aan LIFE. Van grote en kleine bedrijven tot overheden en non-gouvernementele organisaties (ngo’s).


Meer weten?

LIFE: Europese natuur-, milieu- en klimaatprojecten

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.