of 62812 LinkedIn

"Energie besparen speelt in Arnhem al 20 jaar een grote rol"

"Energie besparen speelt in Arnhem al 20 jaar een grote rol". Er komen steeds ‘nieuwe’ thema’s bij
RVO Reageer

De energiebesparingsambities van de gemeente Arnhem zijn groter dan ooit. Het programma ‘New energy made in Arnhem’ omschrijft de doelstelling om in 2030 61% CO2-reductie te realiseren ten opzichte van 2017. Logischerwijs spelen 300 eigen gebouwen daarin een belangrijke rol.

Vastgoedambtenaren Marianne de Widt en Alwin Kuijper vertellen over de Arnhemse aanpak.


Bijzondere gebouwen

Arnhem kent veel bijzondere gebouwen. "Neem het concertgebouw Musis Sacrum uit 1847 en het monumentale Duivelshuis, waarin de werkkamer van de Arnhemse burgemeester zich bevindt. En zo hebben we 300 gebouwen in ons bezit”, vertelt Marianne de Widt. Zij schetst een globaal beeld van de Arnhemse gebouwenportefeuille.


20 jaar energiebesparing

Hoe groot, monumentaal of klein de gebouwen ook zijn, energiebesparing is aan de orde van de dag. Alwin Kuijper: "Het thema energiebesparing speelt in Arnhem al meer dan 20 jaar. Er komen steeds ‘nieuwe’ thema’s bij: denk aan energielabels, wijkgerichte energietransitie, klimaatadaptatie, de CO2-Prestatieladder enzovoort." Marianne de Widt vervolgt: "Er komt inderdaad veel op ons af. Daarom kiezen we voor structuur: wat speelt er, wat zijn de prioriteiten, om welke gebouwen gaat het en hoeveel energie verbruiken deze gebouwen? Het kostte ons jaren om deze informatie helder te krijgen, maar het is gelukt."


Mooie plannen en resultaten

Het energieverbruik van alle panden is nu op afstand uitleesbaar en er liggen voor alle gebouwen duurzame meerjaren onderhoudsplannen. Alwin Kuijper: "Deze aanpak werkt. Door slechts plaatsing van zonnepanelen, ledverlichting en bewegingsmelders besparen we in ons stadhuis 20% aan energie. Door het gebouwbeheersysteem en de warmtepompen in het concertgebouw goed in te regelen, is ook daar het verbruik drastisch gekelderd." Uitdagingen zijn er ook. De Arnhemse zwembaden zijn met 1 miljoen kWh per jaar de grootste energieverbruikers. "De daken zijn al geïsoleerd, maar er zijn nog meer energiezuinige manieren nodig."


Handige Erkende Maatregelenlijsten (EML)  

De gemeente Arnhem gebruikt de Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De lijsten waren eerst niet altijd handig door de omvangrijke administratie, maar ze versnellen wel de Arnhemse energietransitie. Marianne de Widt: "We hebben nu systematisch in beeld welke maatregelen zich het snelst terugverdienen."


Lange adem

Het doorvoeren van alle energiebesparingen verlangt een lange adem, merken de 2 vastgoedambtenaren. Alwin Kuijper: "De aandacht voor dit thema mag nooit verslappen. Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie. In alles wat wij doen, willen we laten zien hoe serieus wij zijn om energie te besparen en CO2-reductie te realiseren."


Meer weten?

Erkende Maatregelenlijsten (EML)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.