of 63966 LinkedIn

En de wereld zag er ineens anders uit

Het schrijven van deze blog stond ingepland in mijn agenda op de dag nadat minister president Mark Rutte het land voor het eerst toesprak. Dat schrijven heb ik dus maar even voor me uitgeschoven. 

Zoveel andere dingen voelen nu ineens veel belangrijker. Onze gezondheid staat op het spel. Iedereen werkt zoveel mogelijk thuis en overleggen worden veranderd in conference calls of video-overleggen. Vanuit mijn werkkamer thuis heb ik een nieuwe werkroutine gevonden, net zoals al mijn hardwerkende collega’s. Vanaf hun zolderkamer, keukentafel of studeerkamer werken ze ‘gewoon’ door. Extra druk is het nu voor onze medewerkers klantcontact. Klanten hebben vragen over de impact van de coronamaatregelen op lopende projecten, over exportlanden en over de nieuwe regeling voor ondernemers, zoals Tegoedkoming Schade Covid 19 (TOGS), die door RVO wordt uitgevoerd.

 

Want naast het feit dat mensen ziek worden, zijn, door de maatregelen die zijn getroffen om het virus in te dammen, veel grote en kleine ondernemingen en zzp’ers economisch hard geraakt. Gemeenten hebben het extra druk gekregen bij de uitvoering van de ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo regeling). En ook bij RVO zetten we momenteel een tandje bij om al de aanvragen die voor de TOGS regeling binnenkomen, in goede banen te leiden. Aanvragen worden zo snel mogelijk afgehandeld en uitbetaald. Alle coronaregelingen bieden we aan via ons Coronaloket.

 

Naast de uitvoering van de coronaregelingen blijft de winkel ook ‘gewoon’ open. Nieuwe regelingen voor gemeenten staan in de startblokken zoals bijvoorbeeld de regeling Woningbouwimpuls, en wordt er gekeken naar lopende trajecten. En we passen dingen aan vanwege de corona-uitbraak. Bijvoorbeeld bij een regeling waar veel gemeenten gebruik van maken, zoals de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) om huiseigenaren te helpen energie te besparen. We snappen dat het coronavirus voor moeilijkheden kan zorgen bij het uitvoeren van de RRE-plannen. Veiligheid staat voorop, van u, uw medewerkers en van bewoners van huizen die mee willen doen. De plannen mogen daarom licht gewijzigd worden, bijvoorbeeld van informatiebijeenkomsten naar vouchers. Zolang de maatregel maar bijdraagt aan het verstrekken van informatie aan particuliere woningeigenaren of het reduceren van energiegebruik bij particulieren. Ook is de termijn verlengd naar 31 maart 2021.

 

In deze tijd is het begrijpelijk dat ook bij gemeenten de prioriteit ligt bij de gevolgen van de corona-uitbraak. Tegelijkertijd zijn er doelstellingen op lange termijn op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie. Waar afhankelijk van de impact en de duur van de coronacrisis, de plannen in gang gezet of aangepast gaan worden. Dat lees ik ook terug in de blog van Kristel Lammers, directeur van NP RES, het Nationaal Programma Regionale Energiestrategieën. Zij vraagt zich begrijpelijk af wat de coronacrisis betekent voor de regionale energiestrategieën op korte en langere termijn. In de RES-regio’s wordt gewerkt aan scenario’s voor als de maatregelen tegen het coronavirus langer duren. Welke keuzes moet je dan maken richting 2030 en 2050?

 

Dat blijft lastig. Maar misschien is het nu niet het moment om al die keuzes te maken, maar vooral met elkaar te onderzoeken wat nog wel mogelijk is. Terwijl ook dat nu heel anders gaat. ‘Gewoon’ een plan met elkaar uitwerken ziet er in een online sessie toch anders uit dan bij een fysieke bijeenkomst. Maar als bij het maken van zo’n plan kennis nodig is, of behoefte aan ervaring uit de praktijk, weet dan onze RVO-adviseurs te vinden. Zij hebben kennis en ervaring met projecten bij diverse gemeenten en kunnen vanaf hun zolderkamer of keukentafel  ‘gewoon’ online aansluiten. Misschien is de komende periode juist geschikt om de diverse mogelijkheden voor uw gemeente in kaart te brengen.

 

Wij gebruiken deze periode in ieder geval ook voor onderzoek. We willen graag weten hoe we onze dienstverlening en producten nog beter bij u kunnen laten aansluiten, zodat we nog gerichter kunnen helpen om vraagstukken op te lossen. Maar daarover misschien in een volgende blog meer informatie. Voor nu wil ik u graag een hart onder de riem steken en veel sterkte wensen in deze bizarre tijd. Blijf gezond!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers