of 62812 LinkedIn

Eemnes bespaart op energie, niet op kwaliteit

'Eemnes bespaart op energie, niet op kwaliteit'. Eemnes wil in 2030 klimaatneutraal zijn
RVO Reageer

Eemnes wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Om aan die ambitie te voldoen moest de sporthal verduurzamen. De gemeente koos ervoor een multifunctioneel energieneutraal gebouw te bouwen.

Het gloednieuwe Huis van Eemnes biedt plaats aan 2 sporthallen, de openbare bibliotheek, een multifunctionele zaal, verschillende andere ontmoetingsruimten en horeca. "In dit gebouw moesten leefbaarheid en duurzaamheid hand in hand gaan", zegt burgemeester Roland van Benthem.


Design, Build and Maintenance (DBM)

"Voor de exploitatie hebben we met de verschillende gebruikers aan tafel gezeten", vertelt gemeentelijk projectleider Dirk Eekma. "Zij weten immers het beste wat ze nodig hebben. Dit leidde tot het uitgangspunt om ontwerp en realisatie van de gebouwgebonden exploitatie aan te besteden. Dit gebeurde volgens een Design, Build and Maintenance-contract (DBM)." Dit is een contractvorm waarbij zowel het ontwerp, de bouw als het onderhoud door 1 opdrachtnemer wordt gedaan.


Total Cost of Ownership (TCO)

Bij de aanbesteding keek de gemeente verder dan de initiële bouwkosten. "De jaarlijkse exploitatiekosten zijn veel belangrijker", legt Van Benthem uit. "We richtten ons op de Total Cost of Ownership." Hierbij tellen niet alleen de aanschafkosten, maar de kosten die gemaakt worden tijdens de levensduur. "Wat je nu bijvoorbeeld extra investeert in toekomstbestendige materialen, spaar je later uit in onderhoud. Zoals dat ook geldt voor energiebesparende maatregelen." Gedurende het traject wordt regelmatig gebruik gemaakt van de diensten van het Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed werken benaderd als adviseur. Een gezamenlijk initiatief van TNO, Stimular/MPZ, Kenniscentrum Sport, Ruimte-OK, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de RVO.


Experts laten meekijken

De ontwikkelende bouwer Vaessen kreeg samen met MoederscheimoonenArchitects en Linthorst Techniek de opdracht gegund. "Ons programma van eisen bood hun ruimte om na gunning aan een optimaal ontwerp te werken", zegt Eekma. Het was zoeken naar het omslagpunt waar duurzame investeringen ook wat opleveren. En ook bijdragen aan het comfort. "We huurden een expert in om namens de gemeente met de voorstellen mee te kijken. De TCO-benadering bood ruimte om verbeteringen door te voeren."


Geen uitvoeringsrisico

"Door duurzame investeringen besparen we op energie", licht wethouder Wilma de Boer-Leijsma toe. "Zonder op kwaliteit in te leveren. Denk aan warmte-koudeopslag, warmtepompen, 1.790 zonnepanelen en ledverlichting. Dat konden we in de verhuur verrekenen. Gebruikers profiteren immers van de lagere energierekening. En door het slimme materiaalgebruik bespaart Vaessen zelf op het onderhoud. Volgens het DBM-contract betalen we hun hiervoor de komende 25 jaar een vast bedrag. We zitten dus niet met een uitvoeringsrisico. Voor het Huis van Eemnes hoeven we niet verrast te worden door onverwachte onderhoudskosten."

 

Vragen over verduurzamen maatschappelijk vastgoed?

Neem contact met ons op

 

In opdracht van

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

 

Ook interessant voor u

Maatschappelijk vastgoed

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.