of 62812 LinkedIn

"Door Interreg verduurzamen we de verkeersstroom"

"Door Interreg verduurzamen we de verkeersstroom". Duurzamere mobiliteit rondom winkelen in Roermond
RVO Reageer

Met de Europese subsidie Interreg Europe werken 9 internationale partijen aan duurzamere mobiliteit rondom winkelen in Roermond. De gemeente Roermond staat aan het roer van dit project - onder de naam RESOLVE.

Het verduurzamen van de mobiliteit rondom retail: wat betekent dat eigenlijk? Paul Hamaekers van de gemeente Roermond legt het uit: "Het project draait om het verduurzamen van de manier waarop bijvoorbeeld winkelend publiek naar Roermond toe komt. Vanuit het project hebben we 3 speerpunten bepaald: Park and Bike/Ride-locaties, aangevuld met een aantal stimuleringsacties voor fiets- en ov-gebruik. Daarnaast het invoeren van een deelstepsysteem en het verduurzamen van stadslogistiek."


Deelsteps

Afgelopen zomer deed de gemeente Roermond de eerste pilot in Nederland met het deelstepsysteem, met 20 elektrische steps. Dat beviel zo goed, dat de gemeente nu werkt aan een definitief systeem met 80 steps. "Dat betekent dat er op verschillende plekken in de stad docking stations verschijnen. In de zomer van 2021 moet de voorbereiding gereed zijn. Op deze manier maken we de verduurzaming van de verkeersstroom naar Roermond concreet."


Van elkaar leren

Het idee voor het deelstepsysteem deed de gemeente Roermond op bij Zweedse en Deense partners in het RESOLVE-project. Ook deed Roermond inspiratie op in Antwerpen, Rotterdam en Engeland. Omgekeerd komen er ook mensen in Roermond kijken om te leren, zegt Hamaekers. "Een Portugese partner bezocht bijvoorbeeld een Roermonds bedrijf dat zich specialiseert in duurzame stedelijke distributie. Leren van de best practices in Europa en van elkaar staat centraal in het RESOLVE-project. Uiteindelijk hebben die lessen weer invloed op het beleid van bijvoorbeeld de gemeente Roermond."


Erasmus Universiteit

Hamaekers vervolgt: "Ook de Erasmus Universiteit is betrokken bij het project voor de kenniscomponent. De universiteit voedt het project met onderzoeksresultaten en trends op het gebied van mobiliteit, retail en citymarketing. Ook ontwikkelt de Erasmus Universiteit een monitoring- en evaluatietool."


Interreg-subsidie via RVO

RVO verleende Roermond een projectstimuleringssubsidie om de uiteindelijke Interreg Europe-aanvraag in te dienen. Ook zijn met RVO adviesgesprekken gevoerd om voor Roermond het project goed te laten aansluiten bij het regionale programmabeleid.


Meer weten?

Interreg 2014-2020

 

In opdracht van

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

 

Ook interessant voor u


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.