of 61441 LinkedIn

Dit voormalig klooster kan (bijna) zonder gas

Dit voormalig klooster kan (bijna) zonder gas. Verduurzaming begon klein en eindigde in een nagenoeg gasloos studentencomplex
RVO Reageer

De verduurzaming van het voormalig klooster Doddendaal in Nijmegen begon klein en eindigde in een nagenoeg gasloos studentencomplex. Dat vertelt Marjolijn Infantes, adviseur vastgoed bij de SSH&, woningcorporatie voor studentenhuisvesting.

"Wij willen een goede verhuurder zijn. Onze panden moeten voor elkaar zijn, met de tijd mee gaan, én de woonlasten moeten betaalbaar blijven", legt Infantes uit. Daarom investeert SSH& in duurzaamheid. Want in een gebouw met een goed klimaat is het fijn wonen, en lage energiekosten schelen enorm in de woonlasten.


Van intentie tot actie

"We zijn in 2017 begonnen om organisatiebreed te onderzoeken wat verduurzaming is en welke doelen we nastreven. Dat hebben we vervolgens vormgegeven in een routekaart waarop we per pand hebben aangegeven hoe we van plan zijn die op termijn COneutraal te maken."

Voormalig klooster Doddendaal stond al op de planning voor onderhoud in 2018. Gaandeweg werd het doel van SSH& dat dit hun eerste gasloze complex zou worden. Behalve aanpassingen aan het pand, stimuleert SSH& daarvoor ook duurzaam gedrag bij haar bewoners.

"Studenten kunnen bijvoorbeeld aan smileys op de muur zien of de installatie het even moeilijk heeft, omdat het bijvoorbeeld erg koud is buiten. Zij kunnen dan bewust kiezen om korter te douchen, en zo de installatie helpen."


Nagenoeg gasloos

Pakweg een jaar na de start van de verduurzaming van Doddendaal heeft het pand met hulp van de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) 158 zonnepanelen op het dak die samen goed zijn voor 39.500 wattpiek.

Ook liggen er ongeveer 500 m2 zonnecollectoren die warmte produceren voor warm tapwater en ruimteverwarming. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) zijn twee warmtepompen met vijf buffervaten gefinancierd, net als zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels. In de kelder ligt een wateraccu voor warmwateropslag.

Daarnaast heeft SSH& geïnvesteerd in na-isolatie van het dak, de gevel en de vloer, warmteterugwinning uit het ventilatiesysteem, waterbesparende maatregelen en energiezuinige verlichting. En daarmee is dit complex nagenoeg gasloos. Infantes houdt rekening met een overall besparing van energie (gas en elektra) van 55% per jaar.


Meer mogelijk met SDE+-subsidie

"Terugkijkend denk ik, als die SDE+-subsidie er niet was geweest, was dit pand niet zo verregaand verduurzaamd, of hadden we dat pas veel later gedaan”, vertelt ze. “Vooral de zonnethermie was nog innovatief en kostbaar. Dat hadden we niet aangepakt zonder de subsidie.”


Aan de slag met subsidies

Op 17, 18 en 19 maart is RVO.nl aanwezig op vakbeurs Solar Solutions. Tijdens deze beurs kunt u informatie inwinnen bij de adviseurs over verschillende duurzaamheidsregelingen van RVO, waaronder de SDE+ en de ISDE. De SDE+-voorjaarsronde 2020 opent op 17 maart, 9.00 uur.

Er is € 2 miljard beschikbaar. De beschikbare subsidie vanuit ISDE bedraagt in 2020 € 100 miljoen.


Meer weten?

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.