of 64231 LinkedIn

"Deze proeftuin inspireert andere gemeenten om ook wijken te verduurzamen"

"Deze proeftuin inspireert andere gemeenten om ook wijken te verduurzamen"
RVO Reageer

In Nagele gaat deze maand een warmtebuffer de grond in. De buffer slaat warm water op dat door zonnecollectoren op daken is opgewarmd. In de winter voorziet het systeem de omliggende woningen van warmte. Projectleider Rutger Bergboer: "We wilden echt iets doen wat nog niet eerder is gedaan. Met dit unieke systeem is dat gelukt."

In Nagele schreven meer dan 60 jaar geleden beroemde architecten geschiedenis met hun vernieuwende ideeën over architectuur en stedenbouw. Het dorp wordt nu een van de 1e zelfvoorzienende dorpen van Nederland. Vanaf de zomer van 2021 gaan 8 woningen en een voormalig schoolgebouw al hun eigen warmte opwekken en opslaan. Een mijlpaal die eind juni bij de bouwlocatie gevierd is met alle betrokken partijen.


Uniek systeem

Het warmtebuffersysteem slaat in de zomer warmte op voor gebruik in de winter. Bergboer: "In de zomer wekt de zon veel energie op, maar die heb je dan eigenlijk niet nodig. In de winter juist wel, onder andere om woningen te verwarmen en lampen te branden. Zo ontstaat een onbalans in het elektriciteitsnet, daar wilden wij vanaf." Daarom schreef Nagele een prijsvraag uit. Het warmtebuffersysteem van Sacon (architect), BOOM (Milieuservices), HoCoSto (warmteopslag) en INNAX (Energie ingenieursbureau) won.


Vallen en opstaan

Het projectplan Nagele in Balans is een van de proeftuinen van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Jos van Dalen, programmadirecteur PAW: "Het doel van de proeftuinen is leren in de praktijk, zodat alle gemeenten straks in staat zijn om hun wijken te verduurzamen. De uitdaging zat niet zozeer in de techniek, maar veel meer in de vraag hoe je zoiets organiseert in de wijk. Dat gaat met vallen en opstaan."


Niet zomaar iets bouwen

Door de bijzondere ontwerpgeschiedenis van Nagele was het niet mogelijk om zomaar iets te bouwen of aan te passen. Het bijna onzichtbare systeem speelt daar op in. Het warmtenet loopt grotendeels over het dak en de zonnecollectoren zijn zo vlak mogelijk geplaatst, zodat ze vanaf de straat niet te zien zijn.


Inspirerend voorbeeld

De kennis en leerervaringen van deze proeftuin worden ingezet om op te schalen naar de rest van het dorp en dienen als inspiratie voor andere gemeenten. Van Dalen: "Nagele in Balans is een heel mooi project waarin echt stappen worden gezet. Dat is fantastisch. Het was soms best een ‘bumpy road’, maar daar leer je van. Het is een voorbeeld geworden dat andere gemeenten in Nederland inspireert om ook stappen te zetten."


Meer weten?

Aardgasvrij

 

In opdracht van

  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Regio-liaison Martine Tragter aan het woord

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers