of 63908 LinkedIn

"De overstap naar elektrische trekkers levert veel voordelen op"

"De overstap naar elektrische trekkers levert veel voordelen op." Financiële ondersteuning via de MIA\Vamil
RVO Reageer

Van Huizen Groenvoorzieningen verzorgt de aanleg en het onderhoud van groenvoorzieningen en sportvelden in de regio Barendrecht en omstreken. Het bedrijf bouwt een bestaande landbouwtrekker op diesel om naar een elektrische uitvoering: de Fendt-e. Het bedrijf maakt gebruik van financiële ondersteuning via de MIA\Vamil.

Het bedrijf schreef zich in 2020 in op een aanbesteding van de gemeente Rotterdam voor groenonderhoud in de stad. Arie Nieuwenhuis, hoofd administratie bij Van Huizen Groenvoorzieningen: "In deze uitvraag waren twee dingen belangrijk: het circulair toepassen van vrijkomende materialen en focus op zero-emissie (uitstootvrij red.). Wij zijn gaan zoeken naar mogelijkheden om die zero-emissie te behalen. Daaruit is deze trekker gekomen."


CO2-reductie

Van Huizen Groenvoorzieningen bouwt de nieuwe elektrische trekker samen met Holland Utrecht en New Electric. Het bedrijf gaat de trekker gebruiken voor transportdoeleinden. De overstap van diesel naar elektrisch levert veel voordelen op, zegt Nieuwenhuis: "Stel dat ik op jaarbasis 1200 uur rijd met de trekker, dan zorgt deze overstap voor een vermindering van zo’n 35 ton CO2. Dat is voor ons ongeveer 10 procent CO2-vermindering." Vanuit dat oogpunt bouwde het bedrijf eerder al twee bussen om naar elektrische uitvoeringen. 


MIA en Vamil

De investering in Fendt-e is volgens Nieuwenhuis erg belangrijk. Voor dit project maakt het bedrijf gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). "Gezien het belang van dit project, vinden we het fijn dat we hier fiscaal voordeel op krijgen. MIA\Vamil maakt onze opdracht om te focussen op zero-emissie kansrijker."

Met de MIA profiteren ondernemers van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Met de Vamil kan 75% van de investeringskosten worden afgeschreven. Dat levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.


Mogelijkheden

Nieuwenhuis: "Het belangrijk om goed uit te zoeken wat de mogelijkheden voor subsidies zijn, zodat je daar als ondernemer je voordeel mee kunt doen. En zeker bij MIA en Vamil: je moet er gewoon voor gaan, en deze regeling aanvragen."


Meer weten?

MIA\Vamil

 

In opdracht van

  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat


Ook interessant voor u

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers