of 62812 LinkedIn

"Circulariteit is financieel heel haalbaar"

"Circulariteit is financieel heel haalbaar". Grondige renovatie verouderd gemeentehuis Dronten
RVO Reageer

Hoe maak je van een verouderd gemeentehuis een toonaangevend voorbeeld van grootschalige verduurzaming? In Dronten koos de gemeenteraad unaniem voor een grondige renovatie.

Het gemeentehuis werd omgebouwd tot een volledig energieneutrale werkplek. De gemeente Dronten deed dit in samenwerking met de provincie, partijen uit het bedrijfsleven en met behulp van een subsidie uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

 

In december 2018 koos de gemeenteraad eensgezind voor de renovatie van het gemeentehuis. "In het pand zijn temperaturen gemeten van boven de 40 graden," vertelt Geert Gielen, regisseur duurzaamheid van de gemeente. "Klimatologisch was het pand ontzettend verouderd." Toen was al duidelijk dat het gebouw aardgasvrij moest worden, maar in Dronten hadden ze meer ambities. Pieter van Kruistum, projectmanager van de renovatie geeft aan: "Nul op de meter slaat meestal op koelen en verwarmen. Bij ons gaat het over alle energie."


PowerParking

Met behulp van provinciaal geld en een Europese subsidie werd de parkeerplaats achter het gemeentehuis omgetoverd tot PowerParking. Daar kunnen 16 elektrische auto’s tegelijk worden opgeladen dankzij de 4 innovatieve Quattro-laadpalen.

 

Dankzij deze uitbreiding van de renovatie was het voor de gemeente ook mogelijk om een duurzame en innovatieve batterij te plaatsen. Het gemeentehuis slaat daarmee stroom op als de zonnecollectoren te veel produceren. Deze opgeslagen stroom kan op een later moment worden gebruikt. De TU Delft brengt de resultaten van dit experiment in kaart, en daarmee wordt de renovatie ook een duurzaamheidsexperiment.


Voorbeeldfunctie

Dronten pakt daarmee een voorbeeldfunctie op, zowel voor haar inwoners als voor andere gemeenten. Gielen legt uit: "Stel je voor dat elk gemeentehuis een eigen batterij heeft, dan los je veel problemen op." Al het nieuwe materiaal dat wordt gebruikt wordt eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt. Oude meubels en materialen uit het gemeentehuis gingen naar maatschappelijke organisaties, of werden afgevoerd door maatschappelijk werkgever Impact. "Circulariteit is financieel heel haalbaar."

 

Volgens Gielen en Van Kruistum is het belangrijk om met alle partijen doorlopend snel te schakelen. "Het resultaat is een renovatie die binnen budget en planning is gebleven en een gemeentehuis vol leefbare werkplekken. Dankzij zonnepanelen, verbeterd klimaatbeheer, isolatie en een grijswaterplan bewerkstelligen we een geschatte CO2-reductie van 138,6 ton."


Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie

Dronten verrichtte de renovatie in samenwerking met de provincie en partijen uit het bedrijfsleven, maar ook met behulp van een subsidie uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kende de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en klimaattransitie (SDE++) toe. Hiermee financierde de gemeente een deel van de PowerParking.


Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed

Wilt u als gemeente ook uw vastgoed verduurzamen? Het Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed biedt ondersteuning door kennis te delen op het gebied van bijvoorbeeld energiebesparing, subsidies en wet- en regelgeving. De regio-liaisons van RVO helpen daarbij.


Meer weten?

 

In opdracht van

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

 

Ook interessant voor u

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.