of 63428 LinkedIn

"Apeldoorners repareren hun elektronica zelf door project Sharepair"

"Apeldoorners repareren hun elektronica zelf door project Sharepair". Apeldoorn gaat de strijd aan tegen deze snel groeiende afvalstroom. Leren van Europese partners
RVO Reageer

Nederlanders produceren jaarlijks gemiddeld 23 kg aan elektronisch afval. Apeldoorn gaat de strijd aan tegen deze snel groeiende afvalstroom door reparatie te stimuleren en makkelijker te maken. Met het Interreg-project Sharepair werkt de gemeente hiervoor samen met steden en universiteiten in Noordwest-Europa.

Als een apparaat stuk is, willen veel mensen dat best repareren, zegt Kai Stam, projectcoördinator Sharepair bij de gemeente Apeldoorn. "Maar er is een kloof tussen intentie en feitelijk gedrag. Met Sharepair ontwikkelen we digitale tools om reparatie te stimuleren en toegankelijker te maken."


Digitale gereedschapskist

Eind 2019 ging Sharepair van start. "Door corona moesten de reparatiecafés en -centra sluiten. We ontwikkelden versneld de digitale Repair Connects Tool. De gebruiker meldt hierin dat een apparaat stuk is, kiest een herstelorganisatie en wordt in contact gebracht met een reparateur. Die geeft instructies. Dit jaar ontwikkelen we ook 2 andere tools. Eentje om de reparatie-initiatieven in Apeldoorn op de kaart te zetten. Een andere tool helpt aan de hand van een aantal stappen naar de meest geschikte reparatieoplossing."


Onderdelen 3D-printen

Een bijzonder onderdeel van het project is een open source-database. "Hierop komen 3D-printontwerpen voor het repareren van specifieke apparaten. Soms zijn reserveonderdelen niet beschikbaar. Vaak kan een zelfontworpen 3D-model betere functionaliteit bieden dan het originele onderdeel." Sharepair brengt alle tools op een open platform samen. "Doel is dat andere steden de tools kunnen gebruiken en dat we zo de geleerde lessen uitbreiden naar andere steden."


Recht tot reparatie

Binnen Sharepair werken 16 organisaties uit Nederland, België, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk samen. De Belgische stad Leuven is coördinator. Zij streven naar 110 ton minder elektronisch afval per jaar. Naast de praktische tools zetten de projectpartners in op bewustwording. "We willen consumenten het belang laten inzien van effectief gebruik van grondstoffen en opkomen voor het recht tot reparatie. Apparaten zijn steeds lastiger te repareren. Gelukkig stelt de Europese Unie fabrikanten verplicht bij hun producten reserveonderdelen beschikbaar te maken."


Leren van Europese partners

Stam ziet veel voordelen in de Interreg-regeling. "Los van de financiële ondersteuning leidt de samenwerking tot versneld uitvoeren van het beleid. Je leert veel van elkaar, ook van de culturele verschillen. En dat verrijkt je ook als persoon." In 2023 eindigt het project. "Hopelijk hebben we dan een beweging in gang gezet naar meer reparaties. Een mooi voorbeeld is dat de Repair Connect Tool als eerste wordt gebruikt door Foenix Kringloop en Reïntegratie in Apeldoorn, een partner buiten Sharepair."


Meer weten?

 

In opdracht van

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

 

Ook interessant voor u

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Agenda

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers