of 60941 LinkedIn

Amsterdam zet grootschalig in op zonne-energie

Amsterdam zet grootschalig in op zonne-energie. Subsidie aangevraagd via de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).
RVO Reageer

De gemeente Amsterdam wil dat haar eigen organisatie in 2030 volledig klimaatneutraal is. De rest van de stad moet in 2050 volgen. Een flink aantal zonnepanelen op de daken helpt daarbij. Na een Europese aanbesteding is de opdracht gegund aan 2 marktpartijen. Om het project financieel haalbaar te maken vroeg de gemeente subsidie aan via de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).

De gemeente heeft € 700.000 gereserveerd om zonnepanelen te plaatsen op zwembaden en sporthallen. Het gaat onder meer om monumentale gebouwen, zoals het Zuiderbad en de Apollohal. Vanwege de omvang van het project moest Amsterdam voor het eerst zonnepanelen Europees aanbesteden.


Voordelen Europese aanbesteding

Nina van Kranendonk, Programmamanager Sport en Duurzaamheid bij de gemeente Amsterdam, vertelt: "Een Europese aanbesteding kost veel tijd en aandacht. Maar je leert de markt beter kennen en kunt meer gedetailleerde eisen stellen. Voor kostbare, monumentale gebouwen wil je ook partijen hebben met de juiste kennis en ervaring."


Opbrengstgarantie zonnepanelen

Inkoopadviseur Rende Jan Hop ondersteunde de gemeente bij de aanbesteding. Hij legt uit: "Een servicecontract was onderdeel van de inschrijving. Daarmee konden deelnemende marktpartijen punten verdienen. Dat deden we ook voor een opbrengstgarantie van de panelen. Er is zelfs een boeteclausule, mocht de beloofde opbrengst structureel niet gehaald worden." Hop vertelt verder: "We hebben partijen vooraf de gelegenheid gegeven in te schatten of de klus ook technisch haalbaar is. Zo kwamen we er achter wat wel en niet mogelijk was." Uiteindelijk verkregen JansZon en Zon&Co de opdracht.


SDE+

Om het project financieel haalbaar te maken heeft de gemeente Amsterdam SDE+ aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). SDE+ zorgt voor een vergoeding voor bijvoorbeeld het opwekken van zonne-energie.


Leerpunten voor gemeente

Deelname aan het aanbestedingstraject was leerzaam voor de gemeente. Van Kranendonk zegt hierover: "Belangrijk is dat je projectteam de juiste samenstelling heeft. We hadden een werkvoorbereider/halbeheerder die alles wist van de gebouwen. Ook belangrijk is om partijen zo veel mogelijk te begeleiden. Zeker als de markt nog onbekend is met Europees aanbesteden. En publiceer na afloop een uitgebreid gunningsverslag. Daarmee kweek je begrip voor je keuzes. Bovendien spoor je partijen zo aan om bij een volgende aanbesteding weer mee te doen."


Meer weten?

 

In opdracht van

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

 

Ook interessant voor u

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

RVO werkt al veel voor en samen met gemeenten, waterschappen en provincies. Dat doen we op tal van vraagstukken, zoals het klimaatakkoord, leefbaarheid, vergrijzing en ontgroening, regionale economie en duurzaam ondernemen. RVO heeft adviseurs die als regio-liaisons optreden en uw gemeente in contact brengen met de juiste deskundigen binnen onze organisatie.

 

Afbeelding

Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Of stel uw vraag direct aan een van onze regio-liaisons.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Telefoon: 088 042 42 42

Website: www.rvo.nl/overheden

Meer nieuws

Thematisch praatplaten

Meer inzicht in de sectorale routekaarten Maatschappelijk Vastgoed?

In het Webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van 26 maart jl werd je bijgepraat over de sectorale routekaarten voor het verduurzamen van vastgoed in de verschillende maatschappelijke sectoren. Met best practices van het verduurzamen van een zwembad in Veldhoven en het museum de Hermitage in Amsterdam werden faal- en succesfactoren behandeld. Het webinar is georganiseerd door Platform Duurzaam Gebouwd en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. Mocht je het webinar gemist hebben of wil je het delen dan kun je het hier terugkijken.

Maak kennis met ons

Thema's voor provincie, gemeente en waterschap

Bloggers

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze evenementen en verslagen van voorgaande evenementen.