of 65101 LinkedIn

Duurzame projecten succesvol door de omgeving te betrekken

Duurzame projecten succesvol door de omgeving te betrekken. Een mooier Nederland door aan een duurzame toekomst te bouwen.
Procap Reageer

Bij Procap willen ze Nederland mooier maken door aan een duurzame toekomst te bouwen. Voor algemeen directeur Sietske Voets is het noodzaak dat Nederland een land blijft waar ook onze kinderen en kleinkinderen comfortabel kunnen leven.

Sietske verwacht deze passie ook van haar werknemers, want wie intern niet bezig is met een betere toekomst zal dat extern ook niet uitdragen. Werkgebieden waar Sietske en haar team aan werken, zijn gebiedsontwikkeling, mobiliteit en energietransitie.

 

Van idee naar concreet plan

Een vraagstuk begint vaak met een beleidsopgave van een gemeente of het Rijk. De ideeën die leven bij de opdrachtgever zet Procap om naar concrete plannen en projecten die uitvoerbaar zijn. Een belangrijke schakel in het hele traject naar realisatie.

 

‘We verbreden het vraagstuk zo ver mogelijk en bekijken alle mogelijkheden. Neem het project in de wijk Selwerd in Groningen. Woningen worden opgeknapt en verduurzaamd. Hier gaat het ons niet alleen om de bakstenen, maar vooral om de gezondheid en het geluk van de bewoners. Nadat we met hen in gesprek gingen, maakten de bewoners zelf een plan voor ontmoetingsplekken in de wijk. Doordat we het vraagstuk in een breder perspectief plaatsen, hopen we dat ze zich meer eigenaar van hun leefomgeving voelen. Dat leidt tot meer gebruik van de openbare ruimte, sociale controle, cohesie en veiligheid.’

 

Gedragsverandering teweegbrengen

Een ander voorbeeldproject waar Sietske trots op is, is het mobiliteitsvraagstuk in Roermond. De designer outlet in Roermond trekt steeds meer bezoekers waardoor een verkeersinfarct kan ontstaan. De simpele oplossing is het aanpassen van de infrastructuur. 

‘We kijken hierbij verder dan een tijdelijke oplossing aangezien de bezoekersstroom zal blijven groeien. We zetten in op gedragsverandering en bedenken alternatieven voor de auto zodat een betere doorstroming mogelijk is. Zo zijn tijdens een pilot steps ingezet vanuit station Roermond. Dit bleek succesvol en wordt nu uitgebreid naar meerdere locaties. De gemeente Roermond wil dit begin volgend jaar structureel gaan inzetten. Door dit soort alternatieven wordt de druk op het wegennet verminderd.’

 

Projecten menselijker maken

Gebiedsontwikkeling is een belangrijk thema voor Procap. Een voorbeeld is de ontwikkeling van het Hamerkwartier in Amsterdam. De gemeente wil hier ruim zesduizend woningen bouwen. Sommige bewoners en bedrijfseigenaren hebben daar moeite mee en zijn bang dat het karakter van het gebied verloren gaat. ‘Onze uitdaging is om het plan menselijker te maken. Bijvoorbeeld door bedrijfsruimte te realiseren die geschikt is voor het type bedrijven dat er nu al zit. En door samen met bewoners de openbare ruimte te ontwerpen. Daarmee kunnen de plannen ook echt aantrekkelijk worden voor de huidige gebruikers.’

 

Procap zoekt naar de menselijke maat binnen projecten, precies hoe Sietske de duurzame toekomst wil vormgeven. Vijf jaar geleden kwam ze aan het roer bij Procap en sindsdien richt ze zich op meer duurzaamheid binnen het bedrijf. Ze wil haar werknemers meekrijgen om te kijken naar wat beter kan en creëert een veilige omgeving om ideeën uit te proberen. Gemeentes en opdrachtgevers met lef kunnen daarom altijd bij Procap terecht.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingDe Pastoe Fabriek
Rotsoord 3a
3523 CL Utrecht
030 280 8000
De Stek
Euvelgunnerweg 25a
9723 CV Groningen
050 211 2671

www.procap.nl / info@procap.nl

Afbeelding

Meer nieuws

Agenda

Webinar Bedrijventerreinen

Webinar Mobiliteit in ontwikkeling