of 58952 LinkedIn

LPG versus CNG. CNG schoner en goedkoper dan LPG

LPG versus CNG. CNG schoner en goedkoper dan LPG
Reageer

De LPG-auto heeft de afgelopen decennia fors aan populariteit ingeboet. Eind jaren tachtig reden er naar schatting meer dan een half miljoen auto’s met een LPG-tank rond in Nederland. In 2015 waren dat er nog maar 190 duizend. Vanaf begin 2016 zijn er al meer hybrides op de weg dan wagens op LPG.

Een belangrijke reden voor de terugval is dat vooral voertuigen achteraf op LPG werden omgebouwd en meer storingen vertoonden en problemen met de garantie van de voertuigen gaven. CNG-voertuigen worden daarentegen vanuit de fabriek geleverd en is er inmiddels zoveel keus aan CNG, elektrische en hybride auto’s dat het de vraag is of LPG de neergang kan bijbuigen.

 

LPG en CNG zijn ten opzichte van elkaar wezenlijk andere stoffen: LPG is een mengsel van gassen dat als restproduct ontstaat bij olieraffinage, terwijl CNG puur aardgas is dat onder druk is gebracht. Een auto geschikt voor LPG kan dus geen CNG tanken of andersom.

 

De voordelen van CNG

Folder CNG voordeliger en schoner downloaden

 

Een LPG-auto stoot minder CO2 en stikstofoxiden uit dan dezelfde auto op diesel of benzine, maar CNG is nóg weer schoner. LPG lijkt met een literprijs van € 0,715 goedkoper dan een kilo CNG van € 0,999 maar door de hogere energie-inhoud van CNG haalt een CNG voertuig al gauw een kwart meer kilometers uit een kilo.

 

HOE VER RIJ JE MET EEN TANK VAN €20,-?

20160905_grafiek_lpg_vs_cng

 

De grafiek geeft de vergelijking weer van een gemiddeld personenvoertuig. Prijspeil:1-9-2016

CNG levert door laag gewicht een veiligheidsvoordeel in vergelijking met het zware LPG. CNG stijgt op als het vrijkomt. LPG daarentegen is zwaarder dan lucht en blijft als een deken over de grond hangen. Voor beide brandstoffen geldt dat de schone verbranding bijdraagt aan lagere onderhoudskosten dan dezelfde auto’s op benzine of diesel.

 

Bent u benieuwd welke auto’s er rijden op CNG/Groengas? Bekijk het in de showroom van PitPoint.

 

 

De PitPoint Showroom

Al bijna 50 modellen rijklaar op schone brandstoffen

 

Skoda-Octavia-Combi Volkswagen-Caddy-Combi Mercedes-Benz-Sprinter-Cargo Fiat-Ducato-cargo

Bekijk hier alle voertuigen op CNG/Groengas, LNG of Waterstof (H2) en zie meteen wat de actieradius, aanschafprijs en bijtelling is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPitPoint

Gelderlandhaven 4, 3433 PG Nieuwegein
030-4100800
www.pitpoint.nl 
info@pitpoint.nl

Twitter / Linkedin

Meer nieuws

Whitepapers

Zijn uw tankstations al toekomstklaar?

Afbeelding

Bloggers

PitPoint post

Afbeelding


Blijf op de hoogte van schone brandstoffen en de toepassing ervan!

 

Schrijf u hier in voor digitale post van PitPoint