of 58952 LinkedIn

Zwolle bruist!

Afbeelding“Zwolle bruist”, zo luidt het motto van de strategische agenda voor de Zwolse binnenstad. Nu was ik tot januari van dit jaar nog nooit in Zwolle geweest. “Bruist Zwolle?” vroeg ik mezelf dan ook hardop af. Op een druiligere maandagmorgen in januari maakte ik voor het eerst kennis met Zwolle. Er viel natuurlijk weinig te beleven op dat moment. De winkels zijn dicht op maandagmorgen en in januari is er nog geen terras te bekennen. Maar ik was onder de indruk! Ook zonder bezoekers zag ik de potentie van deze binnenstad.

De binnenstad van Zwolle behoort tot de meest vitale van Nederland en maakt ook nog eens onderdeel uit van een economisch sterke regio. Maar Zwolle wil meer. De beste binnenstad van Noordoost-Nederland worden en blijven. Definitief aansluiting vinden bij de selecte groep van steden die de economische motor zijn voor stad en regio. Om dit te bereiken moet de binnenstad een aantrekkelijk programma hebben en beleving bieden. Sinds begin dit jaar ben ik als projectleider verantwoordelijk voor drie projecten die hier aan moeten gaan bijdragen: het vergroten van de aantrekkingskracht van de Luttekestraat, de herbestemming van het Statenzaalcomplex en het maken van een lichtplan voor de binnenstad.


Een aantrekkelijke Luttekestraat

De Luttekestraat vormt de zuidelijke entree van de binnenstad. Door de verplaatsing van een bushalte en de beperkte zichtbaarheid van de straat lijkt het aantal bezoekers in de straat af te nemen. Tijd om in actie te komen! Samen met bewoners, ondernemers en pandeigenaren maken we een plan om de aantrekkingskracht van de straat te vergroten, het profiel van de straat te versterken en de loopstroom een impuls te geven. Maar dat is niet het enige. Platform31 is aangehaakt en denkt mee over het benutten van de economische potentie van de straat. Ook de herbestemming van een voormalig politiebureau maakt onderdeel uit van dit project. Het pand is in eigendom van de gemeente en is strategisch gelegen op de hoek van de Luttekestraat. De toekomstige bestemming moet meer bezoekers naar dit gebied toe trekken. Voor de zomer moet er een plan liggen waar gemeente, ondernemers en pandeigenaren mee aan de slag kunnen.


Herbestemming Statenzaalcomplex

Midden in het kernwinkelgebied van Zwolle staat het Statenzaalcomplex. Het complex dateert uit 1898 en was ooit het Provinciehuis van Overijssel. Tot eind 2016 was het in gebruik als bibliotheek, maar die is inmiddels verhuisd. Dit prachtige Rijksmonument is in eigendom van de gemeente en verdient een passende, haalbare definitieve bestemming die van meerwaarde is voor de binnenstad. Wat die bestemming precies is, dat is nog niet duidelijk. Allereerst moeten de (financiële) kaders, doelen en ambities helder zijn. Dit moet resulteren in een soort van kansenkaart voor gebruik. Met deze kansenkaart gaan we de markt op met als doel om in 2018 een bestemming voor het Statenzaalcomplex te vinden.


Lichtplan

De gemeenteraad heeft opdracht gegeven om een integraal lichtplan te maken voor de binnenstad. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar er komt veel bij kijken. Het gaat namelijk niet alleen over de openbare verlichting, maar ook over het aanlichten van monumenten en het inzetten van verlichting om de sfeer, routering en het veiligheidsgevoel in de binnenstad te verbeteren. Met andere woorden: het lichtplan moet de beleving van de binnenstad versterken. Uiteraard doet de gemeente dit niet alleen. Het is mijn taak als projectleider om ook pandeigenaren, ondernemers, bewoners en culturele instellingen in de stad hierbij te betrekken en om gezamenlijk een visie op verlichting in de binnenstad te maken. Op basis van deze visie vragen we een lichtarchitect om een ontwerp te maken waar de komende jaren uitvoering aan zal worden gegeven.

 

Genoeg te doen dus daar in Zwolle. Inmiddels ben ik twee maanden aan de slag, kom ik er graag en is het eerste weekendje Zwolle geboekt. Zwolle bruist! En ik vind het een eer om daar een bijdrage aan te mogen leveren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jos op
Om je alleen al af te vragen of Zwolle bruist/kan bruisen als je er nog nooit geweest bent, moet je wil veel last hebben van randstad-blindheid. Je zou er ook onbevooroordeeld vanuit kunnen gaan dat ook een provinciestad en bruisende stad kan zijn. Ok daar wonen creatieve en ondernemende mensen. Maar ach, wat klaag ik! We zijn dit soort pré-occupatie inmiddels gewend. Toch?

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers