of 63966 LinkedIn

Zonneparken vliegen ons om de oren

AfbeeldingDe zonneparken vliegen ons om de oren in Nederland. Althans de plannen. Er worden er nu weliswaar steeds meer daadwerkelijk gebouwd, maar het aantal aankondigingen en nieuwsberichten over nieuwe plannen, zijn aan de orde van de dag. Veel buitenlandse grote ontwikkelaars van en beleggers in zonnepanelen melden zich in Nederland omdat de businesscase hier  door de SDE+ regeling stabiel is. Boeren en andere grondeigenaren worden meermaals benaderd om hun grond ter beschikking te stellen en zien door de vele beloftes het bos ook niet meer. Maar met al die plannen, al die partijen die Nederland niet kennen en de ‘ratrace’ die er gaande is, nemen ook de discussies over de wenselijkheid of onwenselijkheid van zonneparken toe. Is het mooi of lelijk? Moeten we er vruchtbare  grond voor opofferen of niet? Tuurlijk generaliseer ik wat, maar de discussies en debatten die ik hierover hoor, vind ik vaak wel erg ongenuanceerd. En dat geldt voor iedereen: LTO, de ontwikkelaars, de duurzaamheidsvoorlopers, de landschapscultuurclubs en ga maar door.

Onbekend maar onbemind. Dat blijkt maar weer. We zijn het er snel over eens dat we energie duurzaam moeten opwekken (en met alleen daken redden we het echt niet, dat laat ieder rekensommetje zien). We zijn het er ook over eens dat het landschap waardevol is, aandacht betreft en dat het ook economisch gezond moet blijven. En wij zijn het erover eens dat voedselproductie belangrijk is. Dus waarom kijken we niet opnieuw en stellen alle doelen centraal in plaats van dat we een potje worstelen over wiens doel het belangrijkste is?

 

Als iets een integrale aanpak en zorgvuldig proces vergt, is het dus wel dit onderwerp. Hebben we het lef om opnieuw naar de kernwaarden van een gebied te kijken, alle maatschappelijke opgaven die daar spelen (waaronder maar niet alleen de energietransitie) en zo echt een koers uit te stippelen naar de ontwikkeling van het landelijk gebied? Het is de essentie van de Omgevingswet: het gebied, de waarden en de mensen die er wonen en werken staan centraal. Alle regels, lijnen die op kaarten getrokken zijn, zonder dat we weten waarom ook al weer, staan ten dienste aan dit proces maar komen niet op de eerste plaats. Van de overheid wordt verwacht hier een faciliterende regierol in te nemen. Dat is al een mooie opgave.

 

Maar er is meer nodig. Mary Fiers zei het al op de Energietop in Brabant volgende week: “het vergt lef, ruimte en ondernemerschap”. Ik wil daar creativiteit en kennis aan toe voegen. Want het is gewoon mogelijk om meerdere doelen te verenigen in goede gebiedsplannen (of zonneparkplannen). In Enter laten we dat als H+N+S+ en Over Morgen zien wat er echt kan door samen met een grondeigenaar een zonnepark te ontwikkelen dat echt aansluit op de lokale opgaven uit het gebied. En samen met het Groen Ontwikkel Fonds Brabant hebben we laten zien, dat met de kennis van de businesscase én een publieke bril er veel meer kan dan we denken en er meer kan dan anderen misschien wel durven toe te geven. Kijk voor meer informatie op de website van het Groen Ontwikkelfonds Brabant of lees ons nieuwsbericht

 

Contactpersonen:

Erik Tissingh
06 20 74 52 18 | mail
Jan Jaap Wesselink
06 42 70 01 38 | mail

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers