of 59082 LinkedIn

Waardengerichte dialoog: zonder wrijving geen glans

U kent het vast wel, die bijeenkomsten waarin de sfeer uitstekend was en iedereen aardig voor elkaar. Fijn gevoel gaf dat na afloop. We hebben elkaar goed vastgehouden en de onderlinge band is weer versterkt. Een mooi resultaat. Helaas komen we even vaak tegen dat een dag later een opdrachtgever dan zegt: “de sfeer was goed maar de uitkomst zo nietszeggend”. Daarmee is niet gezegd dat bijeenkomsten die in een goede sfeer verlopen altijd nietszeggend eindigen, maar wel dat je voor echte dialoog bereid moet zijn wrijving toe te staan. In een echt strategisch gesprek gaat het ergens over en mogen invalshoeken botsen en schuren. Graag zelfs, want zonder wrijving is er geen glans.

Bij burgerparticipatie bijeenkomsten die wij moeten leiden krijgen we dat ook regelmatig te horen. “De sfeer moet goed zijn”, “het moet allemaal positief blijven”. Waarom eigenlijk? Vaak gaan dergelijke bijeenkomsten om ingrijpende zaken. Als er een trein door je achtertuin gaat rijden, ben je dan nog “positief”. Als je je te pletter schrikt omdat er een pedoseksueel boven het kinderdagverblijf komt wonen, is de sfeer dan nog goed? Natuurlijk niet, dan gaat het om wezenlijke waarden. Om de bescherming van het leven van je kind versus het recht van iemand die zijn straf heeft uitgezeten om te wonen. Om het stimuleren van het openbaar vervoer versus woongenot en rust. En als het ergens om gaat, schuurt het al snel. Lekker laten schuren, zeggen wij. En doe dat dan wel verstandig.

 

Een waardengerichte dialoog bestaat uit verschillende fasen. In de eerste fase van de dialoog krijgen deelnemers alle ruimte om hun eigen wensen te uiten. Leg hier geen beperkingen aan op en wees niet bang als mensen iets wensen wat je als overheid niet wenst. Zoveel mensen, zoveel zinnen. De tweede fase is onverbrekelijk verbonden met de eerste. Verbeeld visueel welke conflicten ontstaan tussen alle wensen van de deelnemers. Die zijn er bijna altijd. Mensen willen en meer treinen en geen spoor door hun wijk. Maak die conflicten visueel met duidelijke beelden zichtbaar zodat ze niet alleen rationeel tot zich genomen worden maar vooral emotioneel beleefd worden. Door dat laatste ontstaat in de groep ontevredenheid met de eigen wensen. Dat is prachtig. We kunnen dat als mensen prima aan. We worden dagelijks geconfronteerd met die wrijving. Benut vervolgens dat gevoel van ontevredenheid door methodisch de dilemma’s die ontstaan af te pellen en op te lossen.

 

Een dilemma als “een nieuwe spoorlijn door de wijk” versus “geen nieuwe spoorlijn door de wijk” kan in een diepgravende dialoog worden afgepeld als mensen eerst in deze mindset van “diep en traag denken” gekomen zijn. Dat gebeurt door een emotionele confrontatie met de eigen botsende waarden. Dat leidt tot een betekenisvol gesprek waar betekenisvolle uitkomsten uit komen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Daalder Pak de Wind op
Dit is de manier waarop politieke partijen hun keuzes moeten bespreken, met de kiezers.
Nu doen ze dat alleen in een enkel besloten gremium.

Met veel meer waarde gerichte dialogen, malen politieke partijen hun waarde zichtbaar

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers