of 59179 LinkedIn

Van wildgroei naar planmatig laadnetwerk

Van wildgroei naar planmatig laadnetwerk
Reageer

Op 23 juni gaf onze collega Mark Verbeet tijdens de netwerkbijeenkomst van het Programma Slimme & Gezonde Stad van het Ministerie van I&M een pitch over de Strategische Plankaart Openbaar Laadinfrastructuur. Veel openbare laadpalen in Nederland worden op dit moment nog ‘ad hoc’ geplaatst op basis van een individuele aanvraag van een bewoner of forens. En dat is natuurlijk erg opmerkelijk voor een land dat bekend staat om de kwaliteit van haar ruimtelijke planning. Deze aanpak leidt immers tot inefficiënte inzet van middelen en slecht gebruikte laadpalen. Want wat als deze ene aanvrager verhuist? En hoe wordt dan een bezoeker die elektrisch rijdt, bediend? Tijd om de opgave in meer samenhang te beschouwen en perspectief aan de markt te bieden. Het kan namelijk veel slimmer!

Op basis van het voorspellen van de toekomstige vraag (van bewoners, forenzen en bezoekers) per buurt naar openbare laadpalen kun je heel gericht bouwen aan een toekomstbestendig laadnetwerk in de gemeente. Over Morgen doet op basis van deze voorspelling, onze praktijkervaring en samen met de gemeente concrete voorstellen voor oplaadlocaties per buurt. Dit leidt tot een Strategische Plankaart voor de hele gemeente in de vorm van een stippenkaart met mogelijke locaties. Dit plan kan dan met buurt- of wijkverenigingen worden besproken. Op het moment dat er een aanvraag wordt ingediend, is een mogelijke oplaadlocatie binnen loopafstand dus al in beeld. Tevens biedt de Strategische Plankaart de gemeente ook de mogelijkheid om, nog voordat er aanvragen zijn, al een verzameling aan verkeersbesluiten te nemen. Dit verkort tevens de doorlooptijd van een aanvraag tot plaatsing van de laadpaal met minimaal met 6 weken in een totaal van circa 18-20 weken op dit moment.

 

Met een Strategische Plankaart Openbare Laadinfrastructuur bied je als gemeente een duidelijk beleidsperspectief aan inwoners, ondernemers en investeerders in laadinfrastructuur. Hiermee geef je het signaal dat je als gemeente elektrisch rijden mogelijk wil maken. Vervolgens is de markt aan zet.

 

Ook geïnteresseerd in onze ideeën over laadinfrastructuur en elektrisch rijden? Of op zoek naar meer informatie over de Strategische Plankaart Openbare Laadinfrastructuur? Neem dan contact op met Mark Verbeet: 06 42 97 06 94 | mail.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers