of 59250 LinkedIn

Van start met de Omgevingsvisie Rijnwaarden

Van start met de Omgevingsvisie Rijnwaarden
Reageer

De gemeente Rijnwaarden wil een inspirerende ruimtelijke toekomstvisie die aanzet tot participatie en investeringen. Een visie die bovenal anticipeert op de komst van de Omgevingswet. Het bureau dat in hun ogen deze ambitie het beste waar kan maken: Over Morgen.

Het kan inmiddels. Een Omgevingsvisie opstellen in de geest van de Omgevingswet. De wettekst is klaar en aangenomen door de Tweede Kamer. De ingrediënten liggen daarmee op tafel en het kookproces kan beginnen. De Omgevingsvisie is het juiste gerecht om mee te beginnen.

 

De Omgevingswet biedt volop kansen voor een gemeentelijke organisatie die zich meer naar buiten toe wil richten en samen met bewoners en ondernemers wil en durft te werken aan ruimtelijke opgaven. Dit vraagt een product dat de gemeenschappelijke ambitie vastlegt en hieraan heldere doelen en acties verbindt.  In onze ogen vraagt het echter vooral een proces dat de gemeenschappelijke deler weet te benoemen en betrokken partijen daadwerkelijk aanzet tot samenwerking.  Dit proces begint in het gemeentehuis, waar wij raad, college en ambtelijke organisatie inspireren om hun rol en handelingswijze te herformuleren in het licht van de Omgevingswet. De uitkomst vormt het vertrekpunt voor de Omgevingsvisie en zal gedurende het traject door ons met regelmaat weer omhoog gehouden worden.

 

De organisatie- en cultuurverandering zal meer en meer zichtbaar worden binnen de gemeentelijke organisatie, maar vooral ook tijdens de interactieve sessies met bewoners en ondernemers. De gemeente gaat ruimte bieden voor initiatief, maar zal tegelijkertijd participanten uitdagen en faciliteren om van meedenken over te gaan tot meedoen. De bijeenkomsten worden ook op die manier ingestoken. Wij gaan op zoek naar verbindingen, bundelen de energie en zetten gemeentelijke middelen in als vliegwiel. We leggen de gemeenschappelijke koers en uitvoeringsagenda vast in de Omgevingsvisie, maar zorgen vooral voor een beweging die door gaat na vaststelling van het product. Het gerecht is geslaagd wanneer deze dus nog lang op het vuur blijft staan.

 

Wilt u meer weten over de geheimen van ons recept? Neemt u dan contact op met Dave Alberts of Tjakko Dijk. Wij helpen u graag met de voorbereidingen van uw eigen Omgevingsvisie. De Tweede Kamer heeft de Omgevingsvisie verplicht gesteld voor gemeenten.

 

Dave Alberts
06 47 66 69 91 | mail 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers