of 62688 LinkedIn

Van Klimaatakkoord naar vastgoed in de duurzame versnelling

AfbeeldingWoningen renoveren en onderhouden doen corporaties al jaren. Soms worden ze met open armen en een kop koffie ontvangen door de huurder, bij het volgende adres doet de huurder niet eens de deur open. Toch kunnen woningcorporaties de startmotor zijn van de transitie naar aardgasvrij. Dat vraagt wel om next level verduurzamen! Met deze drie praktische tips schakel je door naar de duurzame versnelling!

We staan, in de woorden van het klimaatakkoord, aan de vooravond van een grote verbouwing. Totaal 7 miljoen huizen moeten van aardgas af en een groot deel daarvan moet eerst nog goed geïsoleerd worden. Dan wordt er natuurlijk ook naar woningcorporaties gekeken, met 2,4 miljoen woningen in hun portefeuille. Hier kan de benodigde schaalgrootte behaald worden. Dus als we daar nou gewoon beginnen, dan zijn we een goed eind op weg.

 

Maar ‘#hoedan?’ denken dan veel corporaties. En terecht. Wij werken veel met corporaties om een logische en pragmatische route naar CO2-neutraal uit te stippelen, zodat deze start gemaakt kan worden. En natuurlijk zijn er veel beren op de weg en veel mitsen en maren. Maar we moeten vooral gaan denken in kansen en nobrainers, die wij opvallend vaak vergeten zien worden. Dus hier drie tips:

 

1. Breng je huidige situatie in beeld. Investeer in een goed dataoverzicht. Want om met de energietransitie te beginnen heb je een afzetpunt nodig om van de kant te komen. Vaste grond onder je voeten. Zorg dat je weet wat voor type vastgoed je bezit, waar het zich precies bevindt en hoe het er bij staat. Dit klinkt heel logisch, maar in de praktijk is een compleet beeld van het vastgoedbezit vaak versplinterd in de organisatie. Het zit verborgen in excelsheets, begraven in lijstjes en als je pech hebt, zit het in het hoofd van die ene projectleider die nét met pensioen is gegaan!

 

2. Kijk niet alleen naar je vastgoed, maar breng ook duurzame bronnen in de buurt in kaart. Want CO2-neutraal kan je alleen zijn als je vastgoed aansluit op een duurzame bron met bijhorende energie-infrastructuur. Lokaal is hip als het gaat om eten en lifestyle. Maar ook lokale duurzame warmtebronnen en warmteopslag zijn de toekomst. Dat kan gaan om bijvoorbeeld collectieve verwarming met een wijkwarmtepomp en oppervlaktewater. Misschien vraag je je af, waarom zou een vastgoedeigenaar dat moeten weten? Nou, simpel, omdat je dan gelijk weet of je met de juiste dingen bezig bent. Als er geen potentiële bronnen in de buurt liggen en/of het vastgoed niet geschikt is om van deze bronnen gebruikt te kunnen maken, dan is de kans klein dat je hier morgen kan gaan starten.

 

3. Omdat tips altijd in drievoud komen, bij deze: voorkom tunnelvisie. Kijk niet alleen naar jouw eigen complexen, maar naar het gehele bezit in een gebied, dus inclusief dat van je buurman. Denk aan collega-corporaties, bedrijven, gemeentelijk vastgoed én VVE’s en individuele eigenaar-bewoners. Het zal allemaal naar aardgasvrij bewegen. Waar je in je eentje misschien te weinig vraag creëert voor een collectieve warmteoplossing, kan je met de buurman opeens een speler van formaat zijn in de markt. Dus kijk over de schutting om je kansen te vergroten en breng het in beeld!

 

Wanneer je deze drie tips opvolgt dan sta je in pole position om aan de slag te gaan. Dan is het altijd nog aan jou of je direct doorschakelt naar de 5eversnelling of eerst even de motor warm laat draaien!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Daalder op
Hoog tijd dat de VNG zich gaat inzetten voor de inwoners van de gemeente, ipv voor het kapitaal van banken en investeerders.
Het klopt helemaal dat een woonwijk qua warmte die lokaal kan opvangen en bewaren voor de winter.
Dat kan ook, en wellicht goedkoper met een gesloten WKO per huis of groep huizen.

Maar niet qua stroom zijn onze daken gemiddeld te klein, zeker als ook d elektrische auto gebruikt wordt, en de huizen (nog) niet tot BENG geisoleerd worden.
DAN moet de gemeente haar eigen inwoners de kans geven hun stroom duurzaam op te wekken met een kavel windpark voor eigen gebruik.
Mag ook een kavel zonnepark zijn, maar dat is duurder.
Helaas is de VNG nooit opgekomen voor inwoners, maar voor de banken en investeerders waar ze wel mee praat.
In het klimaatakkoord is afgesproken dat 50% van lokale opwek in eigendom komt van de inwoners.
Dat lijkt goed, maar is verkeerd, want hiermee bedoelen de onderhandel;aars, dat die eigenaren hun eigen windpark huisjesmelkers worden, in dienst van de bank. Ze moeten hun eigen stroom gaan subsidiëren en terug kopen via een commercieel bedrijf.
De goede aanpak is salderen voor de meter.
Want windmolens en zonnepanelen werken automatisch.
Dus elk huishouden kan een eigen kavel windpark kopen, voor eigen gebruik. Daarmee heeft elk huishouden zijn stroom voor de kostprijs, 3 a 4 cent per kWh, 20 jaar vaste prijs.
Daarmee zit het huishouden altijd goedkoper warm dan met aardgas.
Voor perioden met te weinig wind is een balanscontract nodig bij een energiebedrijf. Dat heeft elke kleinverbruiker nu ook al, voor 0,1 cent pr kWh.
Een warmtepomp verkleint natuurlijk de hoeveelheid stroom enorm. Maar dan kan simpel met een eigen gesloten WKO en de opslag van zomerwarmte.
dan is er ook geen geluidsoverlast, zoals bij lucht water warmtepompen.

Op deze manier kunnen de eisen voor isolatie minder duur worden, door meer goedkope duurzame stroom in de woning te stoppen

Maar de gemeente moet haar eigen inwoners dan de voorrang geven voor het kopen van een kavel windpark of zonneweide.
En de VNG of een ander gemeenschappelijk orgaan, moet een simpele en vooral begrijpelijke regeling in het klimaatakkoord regelen, zoals salderen voor de meter.
En stoppen met subsidiëren, want als straks iedereen gesubsidieerde stroom koopt, van zijn eigen windpark, brengen we vooral ons geld naar de bank, ipv het in te zetten voor CO2 reductie.

Wie nog twijfelt, leze de financiële paragraaf van het klimaatakkoord. Puur groot kapitaal, parasiterend op burgers. Ze zijn gewend aan de miljarden subsidie van burgers.
Maar naarmate we 100% duurzaam benaderen, is die subsidie steeds meer vestzak broekzak, met banken en ondernemers die onnodig een marge rekenen, voor risicoloos gebruik van gratis energie.
Dus moet er een regeling komen waarbij kleinverbruikers, ook MKB zelf stroom kan opwekken, en dat salderen voor de meter, vrij verkeer van eigen stroom op de openbare weg voor elektriciteit.
Risicoloos ondernemen moet beperkt blijven tot huishoudens en MKB, daar moeten investeerders en banken buiten blijven.
En de verschillende overheden moeten dat faciliteren, ipv zoals nu banken en investeerders helpen huisjesmelkers te financieren
Wel binnen de beperkingen van dat elektriciteitsnet.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers