of 59345 LinkedIn

Van Klimaatakkoord naar schone mobiliteit

AfbeeldingZorgeloze mobiliteit

CO2 besparen en zorgeloze mobiliteit voor iedereen. Dat is de kern van de mobiliteitstafel in het onlangs verschenen Voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Besparing kunnen we ons allemaal iets bij voorstellen. De term zorgeloze mobiliteit is nieuw. Wat is dat?

Zorgeloze mobiliteit is emissieloos vervoer dat bereikbaar én toegankelijk is voor iedereen. CO2 besparing en zorgeloze mobiliteit worden behaald door schonere mobiliteit, flinke reductie van de CO2-uitstoot, slimmer om te gaan met onze infrastructuur en veranderen van ons reisgedrag.

 

Huidige en toekomstige ontwikkelingen

Er is op dit moment al heel veel mogelijk. Voor personenauto’s, bestelbusjes en bussen bestaat de techniek al om zorgeloze mobiliteit mogelijk te maken. Op deze manier betekent CO2 reduceren niet dat er een noodzaak is om minder te moeten reizen. Het betekent dat we slim moeten omgaan met de infrastructuur en vervoersmogelijkheden die we al hebben en schone keuzes moeten maken.

Voor de grote vervoermiddelen als vrachtschepen en vrachtwagens zijn nog wel belangrijke stappen nodig. Volgens de tafeldeelnemers van het Klimaatakkoord is grote winst te behalen door verwachte technologische ontwikkelingen, zoals verbetering in batterijtechnologie en het gebruik van waterstof.

 

Uitbouwen van de mogelijkheden en bouwen aan vertrouwen

Een belangrijke sleutel bij het bereiken van zorgeloze mobiliteit is snel uitbouwen wat al mogelijk is. Uitbouwen van de mogelijkheden om ondernemers en particulieren het vertrouwen te geven dat de stap naar zorgeloze mobiliteit écht gaat gebeuren. Uitbouwen van de mogelijkheden is nodig om emissieloos vervoer en anders reizen als aantrekkelijk alternatief voor de fossiele brandstofauto te kunnen aanbieden. Een belangrijke sleutel tot direct succes ligt bij regio’s en gemeenten, en wel op drie concrete punten:

  1. Elektrisch vervoer stimuleren door een dekkend netwerk van laadinfrastructuur. Een dekkend netwerk bestaat uit laadmogelijkheden op straat en voldoende snelladers om betrouwbaarheid te garanderen.
  2. Delen van vervoermiddelen stimuleren en van informatie. Informatievoorziening is voor gebruikers en marktpartijen belangrijk om mobiliteit als een service aan te kunnen bieden. Met betrouwbare informatie kan een afweging voor de – voor elke persoonlijke situatie – meest aantrekkelijke zorgeloze reisoptie worden gemaakt.
  3. Zelf het goede voorbeeld geven door zelf emissieloos te rijden en door emissieloze mobiliteit als eis op te nemen in aanbestedingen.

 

Glazen bol is niet nodig

We kunnen niet in een glazen bol kijken en toekomstige ontwikkelingen voorspellen. Wel is het zeker dat niks doen en wachten op toekomstige technologieën helemaal niet bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Haast is geboden voor zorgeloze mobiliteit. Niet afwachten, maar nu beginnen!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers