of 59345 LinkedIn

Utrecht calling!

AfbeeldingVan 2014 tot half 2017 heb ik in Londen gewoond en gewerkt. Kort na het Brexit referendum (geen oorzakelijk verband) nam ik de Eurostar weer terug naar mijn voormalige studentenstad Utrecht. Daar woon ik sinds 1 jaar weer in de wijk Lombok. Een mooi moment om even terug te blikken.

Wellicht dat je denkt: Londen en Utrecht, dat is toch appels met peren vergelijken? Grotendeels waar natuurlijk. Maar Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland, en veel ontwikkelingen die we in Londen zien (oververhitte woningmarkt, gentrificatie, stedelijke verdichting, verkeersdruk) zijn ook Utrecht niet vreemd. Toch was er één groot verschil voor mij toen ik weer in Utrecht terugkwam: de leefbaarheid. Londen geef ik hiervoor een dikke onvoldoende, Utrecht een dikke 8. Hierbij dus een kleine ode aan de stad.

 

Compact en bereikbaar

Dagelijks bracht ik in Londen zeker 1,5 uur door diep onder de grond, in het zwaar overbelaste metronetwerk, waar temperaturen in de zomer konden oplopen tot 40 graden. Als ik met vrienden afsprak voor een drankje, was ik minstens 45 minuten onderweg binnen Londen. In Utrecht stap ik op de fiets en ben ik in 10 minuten waar ik zijn wil. Utrecht is compact en goed bereikbaar.

 

Een spin in het web

Tegelijkertijd kan je vanuit Utrecht binnen het uur reizen naar vrienden of werk in o.a. Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Den Bosch en Nijmegen – een metropoolregio groter dan Londen! Mijn oud-collega’s in Engeland vinden de forenscultuur in Nederland fascinerend. Je woont dus in Utrecht en reist elke dag naar Rotterdam? Yup!

 

Geen helm meer op!

In Londen deel je als fietser op veel plekken nog de weg met auto’s.  Gewapend met een fluorescerend geel veiligheidshesje, helm en knipperende lichtjes baande ik mij met gevaar voor eigen leven een weg door de ochtend- en avondspits. In Utrecht is dit ondenkbaar en ben je als fietser de koning te rijk.

 

De geur van bossen en koeien

Hoewel ik mijn helm bij het stadsfietsen in Nederland gelukkig niet meer hoef te dragen, ga ik sinds een paar maanden met mijn racefiets op pad en komt de helm weer goed van pas. Nou staat Londen bekend om haar hoeveelheid aan stedelijk groen met in elke wijk wel een groot park. Niks overtreft echter het gemak waarmee je vanuit Utrecht zo de natuur in fietst: de Utrechtse Heuvelrug, het Rijn en Lekgebied, de Loosdrechtse en Maarsseveense Plassen. Om landelijke geuren en uitzichten zo dicht bij huis te hebben, doet mij heel goed.

 

Op de koffie bij de buurvrouw

Mijn vriend en ik hebben een poging gedaan om ons voor te stellen aan de buren. Al snel werd duidelijk dat dit niet echt wenselijk was, zo schreeuwde de buurvrouw door een gesloten voordeur! Vorige week zat ik nog samen met alle buren in de straat aan de borrel in de achtertuin bij nieuwe bewoners. Dat is toch even anders binnenkomen.

Dat ik hier zo bewust bij stil wil staan is natuurlijk niet voor niets. Met de snelle groei van de stad staan we voor uitdagingen die veranderingen zullen brengen. De leefbaarheid van de stad moet daarbij niet uit het oog worden verloren. Ik denk daar als inwoner van Utrecht en als professional graag over mee.

 

Over Morgen werkt aan leefbare en toekomstbestendige steden. Meer weten? Lees hier hoe wij in Maassluis aan toekomstbestendige wijken werken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers