of 61441 LinkedIn

Uitvoering Omgevingsvisie geen gewoonte

AfbeeldingSamen maken we de stad. Dat is het motto van veel gemeenten bij het maken van hun Omgevingsvisie. Grootschalige en meeslepende participatieprocessen leiden tot de mooiste visies. Rijk geïllustreerde rapporten met enthousiasme vastgesteld door gemeenteraden. Missie volbracht, project afgesloten. Maar waar blijft de uitvoering?

Weinig gemeenten zullen het toegeven, maar dit is wat bij negen van de tien Omgevingsvisies gebeurt. Er gaat in Nederland veel aandacht uit naar het opstellen van Omgevingsvisies, maar helaas te weinig naar het regelen van de uitvoering. Een verkenning die wij uitvoerden onder de G40-gemeenten bevestigde de complexiteit van het doorpakken na vaststelling van een visie.

 

Brede thematiek vraagt brede inbedding

Het probleem bij uitvoering is de combinatie van een brede insteek (alle thema’s van de fysieke leefomgeving) en het ontbreken van een harde ontwikkelopgave. De Omgevingsvisie geeft met ambities, doelen en kaders richting voor de lange termijn. Het is een ruimtelijk agenda die om nadere uitwerking vraagt. Dat kan alleen als iedereen mee doet: politiek, maatschappij en organisatie. Borg dit dus niet alleen tijdens het opstellen van de visie, maar verleg diezelfde focus naar de uitvoering.

 

Bevlogen professionals

Op plekken waar dat enigszins lukt, komt dit vooral door de energie van bevlogen professionals, managers en bestuurders die vanaf het begin betrokken zijn. Met de visie vragen zij om een integrale aanpak en doorwerking. Na vaststelling van de visie vormen zij de hoeders van de lange termijn, waar de meeste politici en collega’s met keuzes voor de korte termijn bezig zijn. Het in stand houden van de verbindende rol van deze ‘true believers’ tijdens de uitvoering van de visie is dus absoluut aan te raden.

 

Masterclass uitvoeringsstrategie

Wat er nog meer nodig is voor een succesvolle uitvoering bedenk je het liefst al tijdens het opstellen van een Omgevingsvisie. Over Morgen verzorgt Masterclasses over de uitvoering van Omgevingsvisies. Wilt u doorpakken met uw Omgevingsvisie, neem dan gerust contact op met Astrid Benders of Dave Alberts.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ward de meulemeester (consultant & interim-management) op
Terecht dat aandacht wordt gevraagd voor de uitvoeringskracht van de omgevingsvisie. Zeker in deze tijd dat vele partijen zich storten op het opstellen van visies.
Maar na de vaststelling van de visie begint het pas echt: de uitvoering van de visie. En ja dit kost veel energie en (financiële) middelen. Een visie zonder uitvoering is als een menukaart zonder menu. Pas in de uitvoering krijgt een visie haar maatschappelijke betekenis. Dit is wat uiteindelijk ook telt voor de samenleving en de partijen die de overheden met veel inspanningen betrekken bij het opstellen van de visie.

Met de uitvoering laat de overheid zien dat zij haar eigen visie, de maatschappelijke opgaven, haar partners en de samenleving serieus neemt. Daarom is tijdige aandacht voor het creëren van uitvoeringscondities van een niet te onderschatten belang.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers