of 58952 LinkedIn

Toekomstbestendig bouwen: op naar een hernieuwde samenwerking

De woningmarkt lijkt oververhit. Woningprijzen schieten door een plafond en de rente blijft historisch laag. In de bouw zijn nieuwe mensen niet aan te slepen. De komende jaren moeten bijna 100.000 vacatures worden opgevuld in deze sector, aldus het Economisch Instituut voor de Bouw. Dit zouden zomaar eens ingrediënten kunnen zijn voor een nieuwe crisis, waarbij een echte oplossing niet direct voorhanden lijkt.

Luisteren, samen denken en dan doen

Wat mij het meest aan deze situatie stoort, is dat het lijkt dat we niet durven na te denken over de kwalitatieve vraag. Het lijkt wel alsof de aantallen regeren. De consument staat niet centraal, dat blijkt iedere keer weer op de talloze informatieavonden waar ik wekelijks sta. Hier hoor ik dat juist de woning die men wil, niet gebouwd wordt. Zoals het voorbeeld in mijn vlog over woningen met een slaapkamer op de begane grond.

 

        'We moeten beter kijken voor wie we nu en in de toekomst bouwen'

 

Als het aan mij ligt gaan we beter kijken voor wie we het allemaal doen. Stel daarbij de consument centraal en leg je oor te luister. Combineer dat met bestaande data om inzicht te creëren in de daadwerkelijke behoefte aan nieuwe woningen. Durf daarbij buiten de lijnen te kleuren en keuzes te maken die we voorheen niet maakten. Hiermee doel ik op andere woningtypologieën, flexibel of tijdelijk wonen, ruimte voor creativiteit en eigenaarschap voor de consument. Allemaal waarden die passen bij de huidige maatschappij, maar die in mijn ogen onvoldoende worden belicht bij stedelijke planvorming.

 

Een hernieuwde samenwerking

Ik hoor u denken; dat gaat geld kosten. Daar geloof ik niet helemaal in. Ik ben ervan overtuigd dat we moeten sturen op meer maatschappelijk rendement in plaats van winstmaximalisatie of verliesminimalisatie. Er ligt een gedeelde verantwoordelijkheid bij markt en overheid. De overheid dient in mijn ogen daarbij de rol van ‘partner van de uitdaging’ te spelen, waarbij de dialoog tussen markt en overheid zou moeten gaan over ieders verantwoordelijkheid richting de consument. Een soort publiek-private-samenwerking 2.0. Op deze manier wordt er tenminste echt voor de toekomst gebouwd!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers