of 65101 LinkedIn

Toekomstbestendig bouwen en de energietransitie “Hoe dan?!”

Alle woningen van het gas af, is dat nou wel zo realistisch? Het lukt me nu al niet om een betaalbare woning te vinden’, vertelde een vriendin mij laatst. En ze heeft een goed punt. Er ligt een grote woningbouwopgave en tegelijkertijd hebben we te maken met uitdagingen als de energietransitie en klimaatadaptatie. Uitdagingen die invloed hebben op bestaande en nieuw te bouwen woningen, maar ook op de omgeving.

Hoe geven we het nieuwe energiesysteem vorm? Waar gaat al die duurzame energie die we nodig hebben precies vandaan komen? En hoe richten we de omgeving zo in dat het bestand is tegen de nieuwe weersomstandigheden? Dit soort vragen geven ruimte voor innovatie en voor samenwerking met nieuwe partijen. En dat is precies waar we bij Over Morgen enthousiast van worden. Wij zien daarbij drie belangrijke stappen.

 

Creëer inzicht

De eerste stap is het krijgen van inzicht in wat er concreet moet gebeuren. Met onze data gedreven Energiemix brengen we in kaart wat de energieopgave is, zoals we hebben gedaan in de provincies Gelderland en Zuid-Holland. Ook onderzoeken we de ruimtelijke impact van de energietransitie, zoals in Haarlemmermeer. We komen op die manier tot een gedeeld beeld van de opgave en de impact.

 

Zet samen de strategie op papier

De tweede stap is het opstellen van een strategie: wat moet er concreet gebeuren om de opgave in te vullen. Samen met stakeholders, zoals woningcorporaties, de netbeheerder, groot vastgoedbezitters en vertegenwoordigers van bewoners, zetten we een breed gedragen strategie op. Dat doen we in de Oude IJsselstreek door het maken van beleidskaders voor het opwekken van duurzame energie. In regionaal verband hebben we de regio West-Brabant begeleid bij het opstellen van een Regionale Energie Strategie (RES).

 

Ga met elkaar aan de slag

De opgave is helder, de strategie is uitgewerkt. Nu de derde stap: aan de slag. Echte gerealiseerde voorbeelden van aardgasvrije wijken hebben wij helaas nog niet. Wel weten we dat, om de ambities in de woningbouw te halen, innovatieve uitvoeringsorganisaties nodig zijn die we nu nog niet kennen. Organisaties die de integrale opgave oppakken en wijken klimaatbestendig maken en van het gas af halen. En dat is spannend. Ben jij de eerste die hiermee aan de slag gaat? Laten we met elkaar intelligent vooruit struikelen en daar vooral samen van leren.

 

Struikel jij met ons mee? Neem contact op.

anneloes.pronk@overmorgen.nl / 06 1055 9753

jeroen.roeloffzen@overmorgen.nl / 06 42 70 41 08

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers