of 64277 LinkedIn

Tjakko Dijk

Een innovatieve bruggenbouwer die weet wat er speelt in de maatschappij en een goed oog heeft voor politiek-bestuurlijke gevoeligheden. Het innovatieve komt tot uiting in zijn non-conventionele aanpak van vraagstukken wanneer dat nodig is. Voorop staat bij hem het ontwikkelen van draagvlak om zodoende met de betrokkenen tot een zo optimaal mogelijk resultaat te komen. Zodanig, dat de betrokkenen met een tevreden gevoel terugblikken op het proces en trots zijn op het resultaat.

tjakko.dijk@overmorgen.nl
06 24 54 46 38


 

 • Omgevingswet en duurzame mobiliteit: kansen en gevolgen

  Reageer

  AfbeeldingDe Omgevingswet komt eraan. Voor veel professionals die zich met mobiliteit bezighouden en überhaupt al van de Omgevingswet hebben gehoord lijkt dit nog een ‘ver van mijn bed show’. Toch is dit niet zo. De Omgevingswet heeft gevolgen voor gemeentelijk beleid op het gebied van duurzame mobiliteit en biedt tegelijkertijd kansen. Welke? We leggen het je uit.

 • Participatie mag zakelijk, maar wel leuk zakelijk

  Reageer

  AfbeeldingHoe betrek je de samenleving op een goede manier bij je planvorming en besluitvorming in de fysieke leefomgeving? Het is altijd zoeken in welke fase je dit doet, wie je dan betrekt en hoe je ervoor zorgt dat de zogenoemde ‘zwijgende meerderheid’ een stem krijgt. Een kant en klare aanpak is er niet. Participatie is een zakelijke, maar leuke bedoening. Collega Tjakko Dijk adviseert veel gemeenten over participatie. In deze blog vertelt hij hierover.

 • Kennistraject versnelt energietransitie door koppeling met Omgevingswet

  2 reacties

  AfbeeldingInvulling geven aan de energietransitie heeft een grote impact op de inrichting en ontwikkeling van onze leefomgeving. Die verandering geeft onzekerheid. Ook de Omgevingswet brengt dat met zich mee. Door meer maatschappelijk initiatief staat de leefomgeving weer centraal in plaats van het woud aan regels. Waarom deze zaken niet koppelen om te zien of ze elkaar kunnen ondersteunen? Dat is exact wat nu gebeurt met het Kennistraject Energietransitie en Omgevingswet.

 • Omgevingsvisie: Het is best moeilijk om het makkelijk te maken

  Reageer

  AfbeeldingNaar een Omgevingsvisie.

  Het opstellen van een Omgevingsvisie is voor gemeenten een uitdagende opgave waar geen eenduidige aanpak voor is. Maar er zijn meerdere invullingen denkbaar! Bij de ene gemeente leveren we de projectleider die in en met de organisatie het proces doorloopt. Bij de andere gemeente wordt het opstellen van de Omgevingsvisie volledig in onze (en van onze partners) handen gelegd. Wat alleen voor alle gemeenten geldt, is dat het een uitdagend en complex proces is.

 • Leefomgeving first!

  Reageer

  Ingrepen in de leefomgeving wekken vaak veel emotie op. Mensen voelen zich bedreigd omdat het om een van de belangrijkste pijlers van hun leven gaat. De woonomgeving moet een veilige haven zijn. Toch gebeurt het dat projecten van maatschappelijk belang invloed hebben op die leefomgeving. Neem bijvoorbeeld een snelweg. Vind je het gek dat mensen dan alert zijn en hun stem laten horen? Vind je het gek dat mensen altijd kritisch zijn op de participatie die met zo’n project gepaard gaat? Maar waarom doorlopen we zelden een participatieproces waarbij iedereen uiteindelijk tevreden is?

 • De Omgevingswet in het theater

  Reageer

  AfbeeldingDonderdag 17 november vond de Dag van de Omgevingswet in het Veurtheater in Leidschendam-Voorburg plaats. Dat de Omgevingswet en de kansen die het biedt leeft, bleek wel uit de ruim 100 gemeentelijke medewerkers die aanwezig waren. Deze dag was de afsluiting van een heuse roadshow om de gemeente bewust te maken van de grote veranderingen die er aan zitten te komen door de implementatie van de Omgevingswet.

   

  Foto: Hoe medewerkers met elkaar de kansen van de Omgevingswet benutten

 • Holzmarkt: van kater tot vernieuwing.

  Holzmarkt: van kater tot vernieuwing

  Reageer

  Ik dacht in een krakersscene terecht te komen tijdens mijn bezoek aan Holzmarkt in Berlijn. Ik heb een allergie voor het fenomeen kraken, dus ik maakte me al op voor een stevige discussie. De middag bleek voor mij echter een van de meest inspirerende middagen te worden in gebiedsvernieuwing.

 • De duurzame handelsvloer

  Reageer

  Hoe krijg je de bewoners van een gemeente in beweging om zich in te zetten voor een duurzamere gemeente? Hoe kan je initiatieven verzamelen en mensen verbinden om die initiatieven tot uitvoering te brengen? Hoe weet je een abstract begrip als duurzaamheid tastbaar te maken? Met een creatieve aanpak zijn Tjakko Dijk en Rijk van Voskuilen in Smallingerland met deze vraagstukken aan de slag gegaan.

 • Inspirerende gebiedsontwikkeling in Berlijn

  Reageer

  Stad van organische gebiedsvernieuwing, tijdelijkheid en burgerinitiatieven. Een stad waarvan je planologische hart sneller gaat kloppen en waar gebiedsvernieuwing een nieuwe dimensie lijkt te hebben ingeslagen. In Nederland wordt vaak verwezen naar Berlijn als het gaat om die gebiedsvernieuwing. Wat doen ze anders? Welke elementen kunnen we ook in Nederland toepassen? Over Morgen organiseert een studiereis in april 2016 om antwoord te vinden op deze vragen. Gebiedsvernieuwers die zich aangesproken voelen en nieuwsgierig zijn, zijn uitgenodigd dit met ons samen te ontdekken. Ter voorbereiding en inspiratie bracht ik een weekje door in deze inspirerende en bruisende stad.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers