of 59318 LinkedIn

Terugblikken en vooruitkijken met Jan van der Meer en Anne Janssen

Terugblikken en vooruitkijken met Jan van der Meer en Anne Janssen. Wat hebben zij afgelopen jaren meegemaakt en hoe blijven zij als wethouder bijdragen aan een duurzame leefomgeving?
Over Morgen Reageer

Afgelopen jaren hebben wij genoten van onze twee collega’s Jan van de Meer en Anne Janssen. Nu mogen zij beide aan de slag als wethouder in Eindhoven (wethouder Jan van der Meer) en Wageningen (wethouder Anne Janssen). Zij hebben samen met ons meegewerkt aan het verduurzamen van onze leefomgeving. In hun geval specifiek aan de warmtetransitie als onder andere warmteregisseurs op verschillende plekken in het land. Wat hebben zij de afgelopen jaren meegemaakt en hoe blijven zij bijdragen aan een duurzame leefomgeving?

Vertel eens, hoe is jouw avontuur bij Over Morgen begonnen?

Jan: ‘’In 2014 stopte ik als wethouder in Nijmegen waar ik over de volle breedte actief was met duurzaamheid en aan mooie projecten heb gewerkt. Vervolgens ben ik de uitdaging aangegaan als adviseur bij Over Morgen.’’

 

Anne: ‘’In december 2016 begon mijn avontuur bij Over Morgen. In de tweeënhalf jaar dat ik bij Over Morgen heb gewerkt is er zo veel gebeurd; zowel binnen het bedrijf als in de warmtetransitie. Toen ik begon als adviseur warmtetransitie wist niemand in Nederland nog dat we van het gas af moesten. Inmiddels gaat het ontzettend snel met beleidsvoorstellen, lokale plannen en warmtevisies. Het is bijna lastig bij te houden. In het begin was het nog hard werken om aandacht te krijgen voor de verduurzaming van onze warmtevoorziening. Tegenwoordig worden we overspoeld met berichten over aardgasvrij.’’

 

Hoe heb je afgelopen jaren bijgedragen aan een duurzame leefomgeving?

Jan: “Al vrij snel kon ik als warmteregisseur aan de slag in de regio Amsterdam. Vanaf dat moment ging ik me verdiepen in zaken als warmtenetten, warmtepompen, aardgasvrije wijken en geothermie. Aan het begin sprak ik nog een beetje onwennig op het podium, maar ik heb de afgelopen drieënhalf jaar veel geleerd over warmtetransitie. Of het nu gaat om de opbouw van de niet-meer-dan-anders-prijs voor warmtenetten, de verduurzamingstrategie voor collectieve warmte of de oplossingsrichtingen voor een betaalbare warmtetransitie. Ik kan nu met veel zelfvertrouwen presenteren over alle facetten van de warmtetransitie.

 

Veel van die kennis heb ik opgedaan bij Over Morgen. Toen ik in 2015 startte bij deze club vol met jonge ambitieuze adviseurs, was er nog maar een handjevol mensen bezig met de warmtetransitie. Inmiddels is een groot deel van de zestig collega’s dagelijks bezig met het helpen van provincies, gemeenten en woningcorporaties om van aardgas af te komen. Dat doen we onder andere met regie, data-tools, beleidsstukken, vastgoedstrategieën en participatietrajecten met inwoners. De hele keten van analyse tot uitvoering kunnen we bedienen. Over Morgen is wat warmte betreft een van de belangrijkste spelers in Nederland geworden.”

 

Anne: “Als warmteregisseur heb ik ook van dichtbij mogen meemaken hoe je daadwerkelijk huizen van het gas afhaalt. In Drechtsteden werkte ik samen met gemeenten, woningcorporaties, Stedin, de Provincie en HVC aan een regionaal duurzaam warmtenet. Daar heb ik geleerd hoe belangrijk het is om te investeren in een duurzame samenwerking tussen partijen om echte verandering tot stand te brengen.”

 

Hoe blijven jullie bijdragen aan een duurzame leefomgeving?

Jan: “De komende vier jaar mag ik als wethouder duurzaamheid aan de slag in Eindhoven. Dat wat ik de afgelopen jaren vanaf de zijlijn heb geadviseerd aan allerlei bestuurders mag ik nu zelf in de praktijk brengen. Door de opgedane kennis van de afgelopen jaren bij Over Morgen weet ik wat deze stad nodig heeft. Ik heb er alle vertrouwen in om de warmtetransitie in de vijfde stad van Nederland goed vorm te geven.”

 

Anne: “Nu ga ik alle lessen die ik de afgelopen jaren geleerd heb in praktijk brengen als wethouder in Wageningen. Een prachtige ambitieuze, bruisende, duurzame en linkse stad, waar ik aan de slag ga met de portefeuille Wonen & Wijken en Cultuur.

 

Met heel veel plezier kijk ik terug op de afgelopen periode. Over Morgen is een prachtig bedrijf om voor te werken, met leuke en slimme collega’s waar je veel van kan leren. Ik ben trots op wat we samen bereikt hebben in de warmtetransitie. Van visies en plannen naar echte impact. En daarom zeg ik voor de laatste keer: wacht niet op de toekomst, want Over Morgen begint nu.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers