of 63966 LinkedIn

Stop met de top down Klimaattop!

AfbeeldingHet is natuurlijk prima dat overheden met elkaar afspraken maken over klimaatdoelstellingen. Wat ze daarbij vaak vergeten is dat uiteindelijk vooral de individuele bewoners en bedrijven het moeten doen. We moeten daarom nu echt eens stoppen met het organiseren van de top down Klimaattoppen. In Parijs zijn internationale afspraken gemaakt, op nationaal niveau hebben wij een SER akkoord en via de VNG zijn er in alle regio’s van Nederland  afspraken gemaakt hoe we de benodigde energietransitie vorm dienen te geven. En het resultaat: niet helemaal wat we ervan verwacht hadden denk ik zo.

Handelingsperspectief
Voor het overgrote deel van de mensen geldt nog steeds dat het veranderende klimaat iets is van later, geen probleem om nu van wakker te liggen. Natuurlijk snapt ook iedereen wel dat er “iets” moet gebeuren. Het is niet voor niets dat het steeds warmer wordt, het waterpeil hoger is dan ooit en we onze opgespoten stukken land steeds harder moeten verdedigen tegen de opkomende zee. Op het niveau van de individuele huiseigenaar, de MKB’er of huurder van een appartement ontbreekt echter vaak het handelingsperspectief. Ik hoor vaak de volgende vraag: “Wat kan ik nu aan dat probleem doen dan?”

 

Handelingsperspectief bieden zou dan ook het leidmotief moeten worden van iedere klimaattop die we vanaf nu organiseren. Samen spreken over wat kunnen we doen, wie we daarvoor nodig hebben en hoe we iedereen zo kunnen bereiken dat iedereen ook daadwerkelijk mee kan doen. Is dat makkelijk? Zeker niet; als het makkelijk was, zouden we het klimaatprobleem ook niet hebben.

 

Verbinding op actie in Vlaardingen
Afgelopen week vond er in Vlaardingen een klimaattop plaats waar het leidmotief handelingsperspectief was. Vanuit Over Morgen heb ik mee mogen denken over de opzet van deze dag. Het was de uitdaging hoe we deze top echt voor de individuele inwoners, verenigingen, bedrijven of scholen van Vlaardingen interessant konden maken en verbinding op actie konden organiseren. De top is goed bezocht, inspirerende sprekers hebben gesproken en er is met elkaar gewerkt aan een duurzamer Vlaardingen. Het blijft de vraag of het is gelukt om handelingsperspectief te bieden. Het is in ieder geval een goede poging om het anders aan te vliegen.

 

Ga de uitdaging aan
Willen we met elkaar de klimaatverandering een halt toe roepen, dan is het noodzakelijk om zowel de individuele woningeigenaar, de huurder, het MKB als overige doelgroepen handelingsperspectief aan te bieden. We moeten goede voorbeelden beter laten zien, meer gebruik maken van de al aanwezige kennis en data en bovenal vooral met elkaar investeren in dingen die we morgen kunnen doen. Makkelijk is het niet, maar ik ga die uitdaging graag aan!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers