of 59185 LinkedIn

Samen werken aan energie in de regio West-Brabant

Samen werken aan energie in de regio West-Brabant. Op basis van een veertigtal interviews en een verkennende enquête zijn vier bouwstenen voor de uiteindelijke strategie gepresenteerd
Reageer

Geen betere dag dan de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober om de kick-off van de Regionale Energiestrategie West-Brabant te organiseren. In de hangar van Breda International Airport werd onder leiding van Jeroen Roeloffzen en Co Verdaas gewerkt aan een gezamenlijke energiestrategie voor de regio. Energie is binnen West-Brabant een belangrijk thema, waarin diverse partijen elkaar vinden en samen de verbintenis opzoeken. Deze observatie werd ook tijdens de bijeenkomst weer benadrukt.

Dwarsverbindingen, kansen en nieuwe generaties
De aanwezigen, bestaande uit vertegenwoordigers van onder andere het bedrijfsleven, het onderwijs en een groot aantal wethouders en ambtenaren van de 19 gemeenten, willen aan de slag. En wel liever vandaag dan morgen. Daarbij zijn ze zich wel bewust van de noodzakelijke dwarsverbindingen tussen het denken van de overheid, de drive van ondernemers en de kennis vanuit onderwijs en onderzoek. Deze dwarsverbindingen zijn nu nog onvoldoende aanwezig maar bieden wel een enorme kans binnen het thema duurzame energie. Machiel de Gelder, wethouder van de gemeente Werkendam en bestuurlijk trekker van het project verwoordde het als volgt: ”We moeten dit met elkaar gaan doen, samen goed informeren maar ook communiceren. Zonder wrijving geen glans, zonder voorzet geen kans.” Petra Koenders, directeur van het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool voegde hier aan toe: “We verduurzamen voor het leven van onze kleinkinderen. De jongere generaties zijn hier echter niet aanwezig. We moeten juist hen betrekken in dit soort projecten, zij zijn immers degenen die met onze keuzes van nu moeten leven.

 

Vervolgstappen
Over Morgen voert in opdracht van de VNG in de regio West-Brabant het project Regionale Energiestrategie West-Brabant uit. Op basis van een veertigtal interviews en een verkennende enquête heeft Over Morgen vier bouwstenen voor de uiteindelijke strategie gepresenteerd. De aanwezigen herkenden zich in deze bouwstenen waarmee de inventarisatie is afgerond en een goede basis voor het vervolgtraject is gelegd. Bij de verschillende partijen is vanuit intrinsieke motivatie energie aanwezig om hun aandeel in dit vervolg op te pakken, bijvoorbeeld door deel uit te maken van een te vormen regiegroep en/of mee te doen in de werkgroepen die de bouwstenen gaan uitwerken. De Regionale Energiestrategie moet eind 2017 worden vastgesteld. En niet onbelangrijk; “Daar waar mogelijk zullen we het niet nalaten om kansrijke projecten vanaf morgen een stapje in de goede richting te helpen,” aldus Jeroen Roeloffzen.

 

Contactpersoon±

Jeroen Roeloffzen
06 42 70 41 08 | mail

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers