of 60941 LinkedIn

‘Participatietraject Lansingerland is het nieuwe normaal’

‘Participatietraject Lansingerland is het nieuwe normaal’. De gemeente durfde een gewaagd participatietraject in te gaan
Over Morgen Reageer

Participatie moet je niet doen omdat het moet, maar omdat je je inwoners serieus neemt en weet dat de plannen er beter van wordenGemeente Lansingerland durfde een gewaagd participatietraject in te gaan, op weg naar een aardgasvrije gemeente. Over Morgen was hierbij nauw betrokken. ‘Intensieve betrokkenheid wordt het nieuwe normaal. Toen we hier eind 2018 mee startten, was dat nog uitzonderlijk’, zegt Sanne de Boer.

De gemeente Lansingerland was stellig en ambitieus. Bij de totstandkoming van de transitievisie warmte moest burgerparticipatie een belangrijke rol spelen. Adviesbureaus Over Morgen en Maatschap voor Communicatie daagden de gemeente uit. Durfde Lansingerland te kiezen voor een aanpak van onderop waarbij bewoners vanaf het eerste moment meedenken bij het opstellen van de visie waarop het uitvoeringsprogramma wordt gebaseerd?

Kwetsbaar

‘Het is een spannende en vernieuwende aanpak. Veel gemeentes kiezen ervoor om pas in een veel later stadium – als er al een concept ligt – de burger bij hun plannen te betrekken. Als je als gemeente zelf nog niet precies weet wat je gaat doen, stel je je kwetsbaar op en krijg je niet alleen met voorstanders te maken, maar ook met tegenstanders. Aan de andere kant zijn de plannen dan nog niet dichtgetimmerd en voorkom je dat inwoners een keuze moeten maken uit voldongen feiten.

 

‘In Lansingerland is zo draagvlak voor het vervolg verdiend’, zegt Remmert van Haaften van Maatschap voor Communicatie. Samen met Over Morgen is dit bureau door de gemeente gevraagd om het vraagstuk over burgerparticipatie op zich te nemen.

Uitdaging: iedereen een stem geven

In het geval van een transitievisie warmte gaat het om keuzes die consequenties hebben achter de voordeur van mensen. Bovendien telt de gemeente Lansingerland een hoog aantal particuliere woningeigenaren. Reden te meer om bewoners intensief en vroeg te betrekken bij het maken van keuzes uit alternatieven voor aardgas.

 

De eerste stap in het participatietraject was het in kaart brengen van de opvattingen van inwoners. Remmert: ‘We zijn de straat opgegaan in alle drie de kernen van Lansingerland en hebben mensen gevraagd wat zij ervan vonden dat Lansingerland in 2050 van het aardgas af moet en wat hun tips voor de gemeente waren. Dat hebben we gefilmd. Het is altijd een uitdaging om iedereen een stem te geven. Op straat bereik je andere mensen dan op een bewonersbijeenkomst, daarom hebben we verschillende methoden ingezet.’

 

Afbeelding

 

Focusgroep geeft bewoners een rol

Sanne: ‘Vervolgens hebben we een open bewonersbijeenkomst georganiseerd waarin de gemeente haar ambities uitdroeg, de randvoorwaarden schetste en input voor de visie ophaalde. Tijdens deze avond deden we ook een oproep om zitting te nemen in de focusgroep. De leden hiervan waren zowel voor- als tegenstanders die intensief meedachten en meelazen met de transitievisie warmte.

In een afsluitende bewonersbijeenkomst is het resultaat gepresenteerd en hebben leden van de focusgroep verteld wat hun bijdrage daaraan was. Het is veel sterker en overtuigender om niet alleen als gemeente het verhaal te vertellen, maar ook betrokken bewoners daar een rol in te geven.’

Draagvlak verdienen

Het opstellen van een transitievisie warmte is een eerste stap naar een aardgasvrije gemeente. Het realiseren van een transitie is echter méér dan alleen een papieren product. In dat opzicht is samenwerking met bewoners én professionele stakeholders cruciaal om als gemeente draagvlak te verdienen. ‘Door hier samen met Maatschap van Communicatie over na te denken hebben we in dit project de juiste keuzes kunnen maken. Als bureaus vullen we elkaar prima aan’, zegt Sanne.

 

Afbeelding

 

Niet omdat het moet

De lessen uit Lansingerland zijn ook bruikbaar in andere projecten, stellen Sanne en Remmert. Niet meteen de schop de grond in, maar eerst samen met inwoners een visie opstellen. Vooraf nadenken waarover mensen kunnen meepraten en oprechte nieuwsgierigheid zijn een vereiste. Anders krijg je het als een boemerang terug. Participatie moet je niet doen omdat het moet, maar omdat je je inwoners serieus neemt en weet dat de plannen er beter van worden.

 

Sanne: ‘Toen op 28 november de transitievisie warmte en de bijbehorende bodemvisie zijn vastgesteld door de gemeenteraad, was dat voor ons een mooie afsluiting van een bijzonder participatietraject waarop we gezamenlijk trots mogen zijn. Inmiddels werken we bij meer gemeentes volgens deze succesvolle aanpak.’

Op donderdag 28 november heeft de gemeenteraad van Lansingerland de transitievisie warmte en de bijbehorende bodemvisie vastgesteld. Met deze visies in de hand is de gemeente klaar om de volgende stap te zetten naar een aardgasvrij Lansingerland. Bovendien voldoet de gemeente zo aan de eis van het Rijk om vóór 2021 inzichtelijk te maken met welke wijken wordt gestart. Bij het opstellen van de transitievisie warmte heeft Over Morgen samengewerkt met Maatschap van Communicatie. IF Technology heeft aanvullend onderzoek gedaan naar de ondergrond. Bijzonder aan dit traject was de intensieve betrokkenheid van bewoners.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers