of 62812 LinkedIn

Online platform oplossing voor participatie in coronatijd

Online platform oplossing voor participatie in coronatijd
Over Morgen Reageer

Het opstellen van een omgevingsvisie kan niet zonder inbreng van inwoners, bedrijven, organisaties. Vanwege de coronamaatregelen kunnen bijvoorbeeld bewonersavonden niet doorgaan. Het slim inzetten van een online participatieplatform biedt uitkomst. Hoe betrek je mensen bij plannen voor de omgeving als fysieke bijeenkomsten geen optie meer zijn? En hoe zorg je ervoor dat dat geen vertraging oplevert in het besluitvormingsproces?

We maken gebruik van meerdere online platformen. In de gemeentes in de Bommelerwaard willen het online participatieplatform, gebouwd door Mett, dan ook extra goed gaan benutten. Het platform was al eerder uitgerold als middel voor het participatieproces. Het is ?jn dat dit platform er al was, nu participatie zich noodgedwongen grotendeels online afspeelt.
We organiseren stakeholdersbijeenkomsten via webinars. Een webinar is een evenement op internet waarbij er alleen een online publiek aanwezig is.‘Die bijeenkomsten starten we plenair online en dan gaan we in groepjes uiteen om na te denken over de plannen. Daarvoor worden brainstorming-tool gebruikt als Mural en Mentimeter. En resultaten worden hier naderhand weer gedeeld en nabesproken.

Niet iedereen is digitaal vaardig

Toch is niet alle communicatie eenvoudig van ‘of?ine’ naar ‘online’ te verplaatsen. Zo komen mensen die minder digitaal vaardig zijn vaak af op bewonersavonden. Hoe krijg je die zover om online mee te doen? Door hen erop te wijzen dat er plannen worden gemaakt die hun omgeving veranderen. En dat het participatieplatform dé plek is om daarover gezamenlijk na te denken. Met advertenties in de lokale krant, reclameborden en sociale media hebben we die boodschap extra benadrukt.

Creatieve oplossingen

Om mensen te prikkelen mee te doen, bedachten mijn collega’s en ik daarnaast al eerder een aantal ludieke acties. We organiseerden bijvoorbeeld een wedstrijd, waarbij mensen een foto van hun lievelingsplekje in de Bommelerwaard konden insturen. Er werden ook ansichtkaarten gestuurd naar inwoners in de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel. Met de vraag erop of mensen wilden terugschrijven waar ze trots op zijn als het om hun leefomgeving gaat. Zij konden de kaart met de post terugsturen óf online reageren via het platform.

Laagdrempelig participatieplatform

Het gebruik van een participatieplatform is intuïtief en eenvoudig. We willen echt iedereen de kans geven mee te doen. Het ?jne van het een online platform is dat er zoveel mogelijk is. Stellingen plaatsen, stippen op de kaart zetten, maar ook een formulierenmodule, waarmee je mensen wat uitgebreider vragen kunt stellen. We hebben nu het idee om ?lmpjes te maken waarin elk scenario wordt besproken. Daar kunnen inwoners op reageren. Die input gebruiken we om een omgevingsvisie met draagvlak te maken.


Meer weten over participatie bij een omgevingsvisie?

Neem contact op via sanne.veldhuizen@overmorgen.nl of 06 83036756.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers